Hírek

2004.11.10. 07:36

Ittasan vezetett a csodaúszó

Riskó M.

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Az amerikai úszósztár természetes közege a víz. Most jobban járt volna, ha olyat tesz, amit úszóként, verseny közben nem akar: vizet iszik.
[/caption]Számtalan fiatal úszó példaképe Michael Phelps, ám a hatszoros olimpiai bajnok sportoló most óriási hibát követett el. Ittasan ült autóba, és a rendőrök lefülelték.

A 19 éves amerikai versenyzőt még múlt csütörtökön vette őrizetbe Maryland állam rendőrsége. Phelps azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Land Roverével áthajtott a tilos jelzésen. Miután megállították, kiderült, hogy alkoholt fogyasztott. Arról nincs információ, hogy mennyit. A csodaúszó közleményben kért elnézést. „Nagy hibát követtem el. Elfogadhatatlan dolog úgy kocsiba ülni, hogy előtte alkoholt ivott az ember. Ön- és közveszélyes, amit tettem. Még fiatal vagyok, de nekem azt tanították, hogy életkoromtól függetlenül felelősséget kell vállalnom a tetteimért. És én vállalom is a felelősséget.”

Akármennyire is bánja tettét Phelps, nem úszhatja meg a felelősségre vonást. Jogosítványát várhatóan bevonják, továbbá 1000 dolláros (körülbelül 190 ezer forint) pénzbüntetésre is számíthat. A törvény szerint akár egyéves börtönbüntetést is kaphat a nyári athéni olimpián hat aranyérmet szerzett úszó. Erre azonban valószínűleg nem kerül sor, mivel a bíró figyelembe veheti Phelps makulátlan előéletét, illetve sportsikereit. 

Michael Phelps hat aranyat nyert Athénban

Született: 1985. június 30., Baltimore

Magasság/súly: 193 cm/ 88,5 kg

A legfiatalabb amerikai úszó olimpikon 1934 óta

6-szoros olimpiai bajnok, ebből kettő világcsúcs (2004, Athén), 2-szer olimpiai 3. (2004, Athén), 5-ször világbajnok, 13 világcsúcsot tart

Edzője: Bob Bowman

A Speedo 1 millió dollárt ajánlott neki, ha beállítja Mark Spitz 1972-es, hét aranyérmet hozó rekordját

Támogatói: Speedo, Omega, Visa, AT&T, Power Bar

Alanya a Maryland Egyetem egészségtudományi kutatásának. Napi 5–8 ezer kalóriát vesz magához

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!