Hírek

2004.11.20. 02:17

Iszlám–keresztény polgárháború

Toronyi A.

A szemben álló felek az év végéig békemegállapodást kötnek, ezzel lezárulhat a szudáni polgárháború.

Ritkán tart kihelyezett ülést az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), ám a napokban Kenyában tanácskozott. Tegnap Nairobiban a szudáni kormány és a lázadó erők képviselői a BT-tagállamok nagyköveteinek jelenlétében egyetértési nyilatkozatot írtak alá. Ennek értelmében az egymással harcoló felek az év végéig lezárják a 21 éve tartó háborúskodást. Az ENSZ széles körű segélyezést helyezett kilátásba. A várakozásokkal ellentétben azonban a Biztonsági Tanács nem vezet be átfogó fegyverszállítási tilalmat az afrikai országgal szemben.

Az ellenségeskedések a muzulmán észak és a keresztény dél között még 1983-ban törtek ki, amikor a kormány az ország déli felében be akarta vezetni a muzulmán bíráskodást. A polgárháború következtében mintegy kétmillióan haltak meg, a legtöbben alultápláltság és járványok miatt.
Az elmúlt években a kormány és a déli lázadókat tömörítő Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg tárgyalásokat folytatott egymással, és igen közel jutottak a megegyezéshez. Az amerikaiak különösen nagy nyomást gyakorolnak a szudáni kormányra és a lázadókra a tegnap aláírt megegyezés érdekében.


Továbbra is megoldatlanok azonban a dél-szudáni Darfúr tartományban történt kegyetlenkedések. A térségben az otthonukból elűzöttek százezrei élnek menekülttáborokban.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!