Hírek

2004.11.17. 07:00

Hatástalanították a méregbombát

Nagy V. Zs.

Két hónap után befejeződött a mérgező anyagok elszállítása a Budalakk festékgyár újpesti telephelyéről. A veszélyes hulladékot tartalmazó hordókat biztonságos lerakóhelyre, Aszód-Galgamácsára vitték.
– Most készül az összesítés az elvégzett munkálatokról – mondta Kónya Károly, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség  igazgatója. Napokon belül nyilvánosságra hozzák a tételes listát a Duna-sori telephelyen talált anyagokról. Azt, hogy a hordók alatti talaj menynyire szennyeződött, még nem lehet tudni. A terület új tulajdonosának a kötelessége felmérni a károkat. – Csak részeredmények vannak – mondta Kónya. A kármentesítést a környezetvédelmi és vízügyi tárca finanszírozta. A Budalakk ugyanis csődbe jutott, a felszámolását végző vállalat a másodfokú határozat ellenére sem tett eleget kötelezettségének. A költségeket utólag a felszámolónak kell kifizetni. A hordók elszállítása és tárolása 12 millió forintba került. Az égetőműben történő ártalmatlanítás további több tízmillió forintba kerül.
Tavasszal derült ki, hogy a  festékgyártó cég udvarán mintegy kétezer, veszélyes anyagot tartalmazó hordót tárolnak szabálytalanul.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!