Hírek

2004.11.23. 00:59

Gyurcsány több embert küldhet Járai mellé

BAMA

A parlament kormánypárti többsége tegnap megszavazta a jegybanktörvény módosítását. A miniszterelnöknek nagyobb beleszólása lesz a monetáris tanács (MT) tagjainak kiválasztásába.

Az MT a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfontosabb döntéshozó szerve, létszáma a jelenlegi 9 helyett legfeljebb 11 lehet. A tagok kiválasztásánál saját jelöltjei esetében a kormányfő a jegybankelnöktől csak véleményt kér. Ugyanakkor az MNB elnökének személyi javaslatait a miniszterelnök már megvétózhatja. A lex Járaiként emlegetett törvényt politikai és szakmai kifogások érték. Az ellenzék szerint a kormány befolyást akar szerezni a független jegybank irányításában.

A befolyásos Európai Központi Bank is kritikus megjegyzéseket fűzött a tervezethez. Járai Zsigmond, az MNB elnöke a jogszabály elfogadása előtt „szégyenletesnek” nevezte a kormánypárti javaslatot. Reményét fejezte ki, hogy az Alkotmánybíróság majd megsemmisíti a törvénymódosítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!