Hírek

2004.11.25. 00:29

Gyenge kis spicli lehetett Foktői elvtárs

Árpási Zoltán

Oscar- és Kossuth-díjas filmrendezőnk az előző rendszerről szólva megjegyezte, őt is üldözték egy Kossuth-díjjal. Szabó István pár éve még csípős megjegyzésnek szánt mondata mára – amikor egymás után dőlnek ki a csontvázak az állambiztonsági szekrényekből – véresen komoly lett. Órákkal ezelőtt egy szintén Kossuth-díjas íróról derült ki, hogy megfigyelték: a róla írt jelentések mintegy ötszáz oldalt tettek ki.

Szó ami szó, elég gyenge kis spicli lehetett Foktői elvtárs, aki ezt a félezer oldalt összegründolta, ha az írónknak haja szála se görbült. Sőt kedvéért (meg rendezőtársa kedvéért) úgy penderítették ki a színházi kísérletükre kiszemelt kecskeméti teátrum elv- és párthű igazgatóját és főrendezőjét, hogy összepakolni is alig maradt idejük.

A lapátot, amelyre a színháziakat tették, maga Aczél György, a fő „üldöző” faragta. Pár napja meg arról olvashattunk, a színészkirályt kaszálták el azzal, hogy a főpróbán, illetve társulati ülésen mondott botrányos megjegyzését a belügynek jelentették. Azt a hírt, amiről egyébként annak idején Budapest értelmisége – a puha diktatúra szabályaival élve – nyíltan beszélt a kávéházakban.

Mocskos dolog besúgni. Ám piti ügynökök alig ártó jelentéseivel az áldozatok közé felkapaszkodni sem túl tisztességes. Az ilyen áldozatok szaporodó száma ugyanis rontja az igaziak hitelét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!