Hírek

2004.11.02. 06:18

Félni vagy nem félni: a felejtésről a mandulányi agyrész hozza meg a döntést

Rengeteg kutatás folyt már annak feltárására, hogy az ember miként tanul meg félni. Azzal viszont keveset foglalkoztak a kutatók, hogy az ember hogyan tanul meg nem félni.

Tornai Szabolcs

Más szóval, hogyan tanulja meg elfelejteni bizonyos félelmeit. Amerikai tudósok ígéretes kísérleteket végeztek az ügyben. Kimutatták, hogy a félelmek elfelejtésében ugyanaz a mandulányi agyrész játssza a kulcsszerepet, amely a félelmek beprogramozását is végzi. Ez nem más, mint az agy érzelmi irányító-központja, az amygdala, amely állatoknál is megtalálható.
A kísérlet első lépéseként a tudósok egy színes négyzetet mutattak az önkénteseknek, miközben enyhén sokkolták az agyukat. Ezzel megtanították az agyuknak, hogy a négyzettől tartaniuk kell. Ezután a kutatók újra meg újra felmutatták a négyzetet, de egyre kisebb és kisebb sokkot alkalmaztak. Végül a négyzet látványához semmiféle megrázkódtatást nem kapcsoltak.
Kiderült, hogy a félelemközpont, az amygdala nemcsak a félelemérzet kiváltásakor volt aktív. De akkor is, amikor a kísérleti alanyok megtanultak nem félni a négyzettől. Tehát az amygdala a félelemérzet be- és kikapcsolásáról egyaránt gondoskodik. Elsősorban
az amygdalának köszönhető, hogy a gyerek idővel megtanulja, nem kell félnie a sötétben. Vagy hogy nem kell megijednie a ketrecbe zárt oroszlántól az állatkertben.
Korábban kimutatták azt is, hogy egy félelmetes arc megpillantásakor hirtelen megnő az amygdala aktivitása. Ha pedig egy egérnek megsérül az amygdalája, elveszti veszélyérzetét, és odabújik a macskához.
A felfedezéstől a kutatók azt remélik, hogy új lehetőségeket nyithat a különféle szorongásos betegségek és kóros félelmek,
a fóbiák gyógyításában.

A csodálatos és rejtelmes kettős agymag

A mandula alakú és nagyságú agyrész egy telefonközponthoz hasonlítható. Kettős agymag, amely a jobb és bal féltekében egyaránt megtalálható. Az érzelmek és érzetek teljes palettája ide tartozik a rettegéstől a gyűlöleten és a szereteten át egészen a gyönyörig. Elmebetegeknél, pszichopatáknál és gyilkosoknál az amygdala fejletlenségét vagy sérültségét figyelték meg. Egyes nézetek szerint a boldogság, a derű, sőt az üdvözülés vagy a megvilágosodás is az amygdalához kapcsolódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!