Hírek

2004.11.10. 02:09

Emlékezés a berlini falra

Koncertekkel, visszaemlékezésekkel, előadásokkal ünnepelték Németországban a berlini fal leomlásának 15. évfordulóját.

Gyulay Zoltán

Európa és Németország megosztottságának jelképe 1989. november 9-én tűnt el véglegesen és vált a múlt részévé. Horn Gyula volt magyar miniszterelnök Drezdában, a szászországi tartományi gyűlésben tartott beszédet a falnyitásról.

A német sajtó  méltatta, hogy nemzetközi elismerést vívott ki magának, amikor akkori osztrák hivatali kollégájával, Alois Mockkal 1989 augusztusában közösen vágták át Sopronnál a vasfüggönyt.

Bármilyen meglepő azonban, a berlini fal ma is áll. Igaz, alig kétszáz méter hosszúságban a Friedrichstraßén, ahol egykor a Checkpoint Charlie határátkelő volt – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A fal az egykori nyomvonalat követi. „Mi lenne a következő korosztályokkal, amelyek számára a fal csupán a történelemből lesz ismert?” – teszi föl a kérdést a falmúzeum alapítója, Rainer Hildebrandt özvegye. Alexandra Hildebrandt lelkesedése vitát váltott ki a berlini városvezetésben. „Nem lehet egy történelmi helyből Disneylandet csinálni” – mondja több szenátor. „Ahol 1961-ben amerikai és szovjet páncélosok csövei feszültek egymásnak, a hidegháború csaknem lángot fogott, nem lehet mutatványoshelyet berendezni” – vélekednek. A szövetségesek eredetinek megfelelő hűséggel újraépített barakkját ugyanis homokzsákok veszik körül, köztük amerikai vagy szovjet tiszti egyenruhába öltözött diákok pózolnak a turistáknak. A múzeum emléktárgy-üzletében öt és fél euróért árulják a „valódi” faldarabokat.

Nem tudják, hogy megszűnt a választóvonal

Egy felmérés tanúsága szerint minden harmadik német nem tudja, hogy 1989. november 9-én leomlott a berlini fal. E nap történelmi jelentőségéről a megkérdezettek 67 százalékának van tudomása – derül ki az Emnid közvélemény-kutató intézet által elvégzett felmérés eredményéből. Arra a kérdésre: „Tudja-e, hogy mi történt 1989. november 9-én?”, az új szövetségi államok lakosságának 82 százaléka válaszolt helyesen, a régi szövetségi államokban viszont ez az arány csak 63 százalék volt. A legkevésbé tájékozottnak a 29 évesnél fiatalabb németek mutatkoztak: 42 százalékuk ugyanis nem tudta, hogy 1989. november 9-én megszűnt Németország kettéosztottsága.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!