Hírek

2004.11.04. 06:49

Egymillió újság naponta

Gondolta volna, hogy naponta több tonna újságot vesznek Magyarországon? Minden egyes eladott újság mögött ott van az, aki önnek a kezébe adja a lapot. Az újságárus.

Munkatársainktól

[caption id="" align="alignleft" width="319"] A Moszkva téren naponta több ezren vásárolnak újságot. Magyarországon átlag 450 ezer napilapot kel el, és meghaladja az 550 ezret a színes magazinok napi eladása. Tehát összesen a milliós határon is túl van a megvásárolt lapok száma.
[/caption]Az ország különböző pontjairól választottunk ki árusokat. Kíváncsiak voltunk, nekik mit jelentenek a napilapok, a magazinok. Miért ezt a szakmát választották.

Jászberény főterén, a 32-es számú főút mentén lévő hírlapárus pavilonban Katalin évek óta foglalkozik lapeladással. – A napilapok közül a politikai lapokat egy-egy jól behatárolható réteg keresi. Nagyobb a „szórás” a bulvársajtó termékeinél, de a megszokás itt is nagy úr. Egy-egy új lapnak csak abban az esetben lehet keresnivalója, ha sokat fordít reklámra és igényes, tartalmas. Ha többször találkoznak vele az emberek, jobban érdekli őket, mi is lehet az újságban. A pavilonok mellett kihelyezett promóciós anyagok nagyon jó szolgálatot tesznek tapasztalatom szerint.

Békés megyében Kunstár Jánosné tizenkét éve vezeti medgyesegyházai trafikját. A kis üzletben legalább hatszázféle lap kapható. – Nálunk mindenre van kereslet, bár a politika egyre kevésbé érdekli az embereket. A hetilapok közül inkább a bulvárt kedvelik, a havilapoknál a férfi- és női magazinokat. Nagy az igény a mezőgazdasági kiadványokra, jól fogynak a sport- és szabadidős témájúak, s egyre kedveltebbek a számítógépes lapok. A rejtvényújságok szezonja ezután következik, inkább télen jut rájuk idő.

A 45 éves Benkőné Papós Ibolya három évig a posta hírlapkézbesítője volt. Ezt követően került a komlói Városház téri újságos pavilonba, ahol közel másfél évtizede dolgozik. Élete 17 éve a hírlapok körül forog.
Ibolya szerint népszerűek a helyi és a területi lapok. A vásárlók szeretik a rejtvényújságokat és a színes hetilapokat is. A politika egyre kevésbé érdekli őket.

Gergely László - Napi 300 újságot kínálunk – mondja Gergely László (40). Forgalmas Moszkva téri bódéjában hajnaltól estig dolgozik. Tíz éve az építőipart cserélte fel a lapárusításra. Azóta éjjel fél háromkor kel, és este 6 körül tér haza. Munkája a korábbinál kevésbé fárasztó, de mindig számolnia kell példányszámot és bevételt, ha nem akar ráfizetni. – Különösen a törzsvevők igényeire figyelek, hiszen belőlük élünk – magyarázza László.

Hugai Katalin - A Hatvan főterén működő Sába trafik tulajdonosa. Katalin szerint hétköznap és hétvégén is a bulvárlapok a legeladhatóbbak. A hetente megjelenő kiadványok közül főleg a pletykamagazinok kelendőek, hiszen manapság az olvasók számára az a lényeg, hogy a sajtó mások magánéletében vájkáljon. A megyei és helyi kiadványok vásárlása nagymértékben függ attól, hogy ezek mennyi előfizetővel rendelkeznek.

Erdősi Ferencné - A posta hírlaposztályán dolgozott 1990-ig. Nyugdíjazása óta újságárusként tevékenykedik. Jelenleg Tatabányán, a Dózsakerti lakótelep forgalmas részén árulja a magazinokat, napilapokat egy pavilonban. – Ennek is külön tudománya van. Jól látható helyen kell elhelyezni a portékát, de vigyázni kell, mert a több- ezres lapoknak hamar lába kél. Régen több lap fogyott – mondja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!