Hírek

2004.11.25. 07:13

Dolovai többet várt Ajántól

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) március elején Budapesten tartja tisztújító kongresszusát.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="201"] Gyurkovics Ferenc Athénban megkapta az ezüstérmet a teljesítményéért, ám később a NOB elvette tőle
[/caption]A hazai szövetség elnöke, Dolovai Tamás állítja: az IWF szabályzatának megfelelően a világszövetség élére javasolt személynek mindenképpen élveznie kell saját országa támogatását. Ez alapján Aján Tamás nem lesz újból elnök.
– Aján Tamástól és a magyar sportdiplomácia tagjaitól több segítséget vártam szorult helyzetünkben – mondja. – Az olimpia óta eltelt három hónapban nem nyílott lehetőségünk a doppingolással gyanúsított versenyzőink B mintájáinak megvizsgálására. Érdekes, hogy Aján Tamás éppen kedden jelentette be Kecskés Zoltán mintájának megérkezését.
– A magyar súlyemelésnek nem okoz kárt, ha a továbbiakban nem magyar lesz a világszövetség elnöke?
– Nem éreztem, hogy bárki is lobbizott volna értünk. A súlyemelést már Gyurcsány Ferenc sportminisztersége idején megfenyegették, hogy nem kap pénzt a költségvetésből jövőre.
– Doppingesetek, személyes ellentétek, pénzhiány. Hogyan tovább?
– A doppingügyben a végsőkig elmegyünk. Reménykedünk a nemzetközi sportbíróság kedvező ítéletében. Meggyőződésünk, hogy a versenyzőink tévedés áldozatai. Mégsem verjük nagydobra az ügyüket, az emelőink nem fognak visszavonulni, ahogy az atléták tették. A túlélés érdekében próbáljuk elérni, hogy a szponzori támogatásaink egy részét már a jövő év elején megkapjuk. Szeretnénk, ha a MOB is támogatná a súlyemelést.
Dr. Aján Tamás egyelőre nem nyilatkozik. A MOB főtitkári posztját is betöltő sportvezető az elnökségi határozat írásos indoklásának kézhezvétele után sajtótájékozatón áll majd a nyilvánosság elé.

Három versenyző is megbukott Athénban

Az idei olimpián három magyar súlyemelőnek akadtak gondjai a doppingvizsgálattal. Kecskés Zoltán el sem indulhatott Athénban. Versenynapjának délelőttjén derült ki, hogy pozitív lett egy héttel korábbi doppingtesztje. Kovács Zoltán a kiesését követő vizsgálaton nem tudott vizeletmintával szolgálni. Az ezüstérmet nyert Gyurkovics Ferenc vizeletében oxandrolont találtak, így vissza kellett adnia ezüstérmét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!