Hírek

2004.11.19. 05:38

Díjzápor azoknak, akik a legtöbbet tették a művészetért

A Magyar Művészetért Díjat tizenhét éve alapították. Azóta az elismerésben azok a művészek részesülnek, akik a legtöbbet tették hazai kultúránkért.

Porcsami Gábor

Gubcsi Lajostól, a díjat odaítélő kuratórium elnökétől megtudtuk: a mostani díjazottakkal együtt eddig kétszázhúszan részesültek a rangos elismerésben. Ezenkívül kiosztottak hat Tiszteletbeli Emlékérmet is.

A kuratórium tagjai a magyar kultúra mecénásai, közülük többen Kossuth-díjas művészek. Jelenleg Bella István, Berecz András, Gulyás Gyula, Győrfi Sándor, Korniss Péter, Makovecz Imre, Szabados György dönt a művészek kiválasztásáról.

A díjak odaítélésénél az egyik fontos szempont, hogy minden művészi ágra kiterjedjen. Az alapítvány küldetésének tekinti a vidéki és a határon túli művészekre való odafigyelést. Döntéseikben a nagy életműveket éppen úgy szem előtt tartják, mint a csaknem ismeretlen zseniket.

A december 2-ai díjátadó gálán Bessenyei Ferenc, Csoóri Sándor, Ferencz István, Janko-vics Marcell, Király László, Marton László, Püski Sándor, Sánta Ferenc, Szabó Szilárd és Tőzsér Árpád veheti át a díjat. Ezenkívül posztumusz elismerésben részesül Dohnányi Ernő zeneszerő és Weöres Sándor költő.

Az alapítvány Tiszteletbeli Emlékérmét kapja Kovács Gábor, valamint Szórádi Sándor és Nagy Endre. A kuratórium elnöke lapunknak elárulta: az ünnepélyes gálaműsoron számos művész fellép, köztük a Honvéd Együttes világhírű férfikórusa.

Számon tartják

Bessenyei Ferenc (85) színművész lapunktól értesült, hogy a díjazottak között szerepel. Nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy őt választották. Még akkor is számon tartják, amikor már nincs színpadon. A díjátadásra, ha egészsége engedi, szeretne elmenni, azonban mostanában nem érzi magát túlságosan jól. „Próbálom szépen, békésen befejezni

az életemet” – sóhajt fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!