Hírek

2004.11.19. 05:48

Bőséges az idei szüret, sok bor maradt tavalyról

Miközben jelentős eladatlan borkészletek terhelik a minőségi pincészeteket, a fogyasztók nem szívesen változtatnak borozási szokásaikon. Az áruházakban jobban fogynak az olcsóbb félédes borok, míg a magyar borászok által nagyra becsült száraz minőségi borok nem annyira kelendőek.

BAMA

Egybehangzó adatok szerint mintegy 3 millió hektoliter bor, azaz megközelítőleg egy teljes éves hazai fogyasztás fölöslegként terheli a hazai piacot. A pincészetek többségének nincs lehetősége a feleslegek raktározására. A mezőgazdasági tárcánál nem terveznek piaci beavatkozást. Mindeközben a termőterületek 70 százalékának betakarítása után 20-40 százalékkal több termésre lehet számítani az elmúlt évek átlagához képest.


Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkár-helyettese szerint csak hosszabb távú gondolkodás segíthet a magyar boron. Javasolják, hogy az Agrármarketing Centrum nevű szervezettől a magyar borok hírverését vegye el az állam, mert miközben javul a boraink minősége, a kivitel drámaian csökken.

Az 1995-ben még 1,3 millió hektolitert kitevő külföldi értékesítés, mára 700 ezer hektoliterre apadt. Ma Magyarországon évente mintegy 10 liternyi alkohol fogy személyenként.

Ennek a harmadát teszi ki a bor. Szeretnék elérni, hogy módosulás történjék a bor javára, amihez okos felvilágosítás szükséges.
Más úton jár a Varga Pincészet, amelyik tavaly több mint 105 ezer, az idén mintegy 140 ezer mázsa szőlőt vásárolt fel. Ők nem zárkóznak el az új fogyasztói igények kiszolgálásától sem: ha a piac úgy kívánja, ők olcsóbb félédes vörösborokat is készítenek. A tulajdonos Varga Péter lapunknak elmondta, hogy hazánkban 30 százalékot tesz ki a palackozott száraz borok fogyasztása, ami alacsonyabb az európai átlagnál. Ugyanakkor a boralapú édes italok itthon gyengén fogynak, nyugaton viszont népszerűek.

Ha a két szokást egyaránt figyelembe vesszük, kitetszik, hogy a száraz-édes igény egyezik az uniós átlaggal.
Az Auchan központjában lapunkat arról tájékoztatták, hogy az alsó árkategóriában, ez 180-300 forintot jelent, legjobban a félédes borok fogynak. A már minőséget jelentő 500-1000 forintos áron viszont a száraz borok viszik a prímet.

A különleges minőségű boroknál a Cabernet-Sauvignon fajtákat keresik a legjobban. Igen jó a piaca a 3 puttonyos tokaji aszúnak. Az utóbbi időben a prémium termékek iránt nagyobb a kereslet, a borkultúra érdekli a tudatosan vásárló embereket.

Látogasson el virtuálisan néhány borvidékünkre, Szekszárdra, Villányba, Tokajba, Badacsonyba, Sopronba, vagy Egerbe!

Népszerűek a vitatható értékű félédes borok

Csizmadia András gasztrofilozófus, aki már régóta kutatja étkezési szokásainkat, a közízlés tévútra kerülésével magyarázza a félédes borok népszerűségét. Még a 70-es években döntöttek úgy, hogy az erősen savas borainkat mesterségesen feljavítják, és az így nyert italt felpántlikázva piacra dobják. Egyszerűen rászoktak az emberek az édes borra, nincsenek tisztában azzal, hogy ezek mesterségesen nyerik el ízüket. Mint az országot járó előadó gyakran bevet egy kísérletet. Jó minőségű fűszeres borokat kínál, de nem mondja meg, hogy azok illatuk ellenére valójában száraz borok. A kóstoló áradozik, pedig előtte leszögezte, hogy csak az édeset szereti.

Magyar borok toplistája az V. Pannon Bormustra értékelései alapján

A Pannon Bormíves Céh rendezte V. Pannon Bormustrán 86 borpincészet 192 borfajtával vett részt. A szakmai zsűri mellett, lelkes amatőr zsűri is bírálta a bormintákat. A bormustrán kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható, palackos borok versenyezhettek. A bírálat a 100 pontos O.I.V. rendszerben történt.

Édes-fehér csúcsborok Évjárat

Árvay tokaji aszú 6 puttonyos 1999

Disznókő tokaji aszú 6 puttonyos 1999

Disznókő tokaji aszú 6 puttonyos 2000

Száraz-fehér csúcsborok Évjárat

Balla egri olaszrizling Barrique 2003

Bussay Esküvé 2003

Bussay szürkebarát 2003

Degenfeld tokaji furmint 2003

Száraz-vörös csúcsborok

Bock cuvée 1999

Bock villányi carella cuvée 2000

Csányi villányi cabernet franc 2002

Csányi villányi merlot 2002

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!