Hírek

2004.11.27. 00:46

Az amerikai ügynökök dicsérik a magyarokat

FBI-, CIA- és DEA-ügynökök is együttműködnek a magyar hatóságokkal a terroristák pénzügyi hátterét adó drog- és fegyverkereskedelem elleni harcban. Az ügynökök elégedettek a magyarokkal.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="153"] Az elfogásban már nem vettek részt a DEA-ügynökök
[/caption]A hivatalosan már két éve Magyarországon működő FBI-ügynökök mellett immár a CIA és a DEA munkatársai is beszálltak a szervezett bűnözők elleni harcba. Rendőrségi körökből származó információnk szerint az amerikai hírszerző ügynökség (CIA) és a kábítószer-elleni ügynökség (DEA) emberei jelenleg is több akciót folytatnak. Az akciók egy részét magyar tisztek irányítják, és a magyar különleges nyomozók a terepen is együtt dolgoznak az amerikai ügynökökkel.
A CIA néhány hónapja tette közzé, hogy a terroristák anyagi hátterét szervezett bűnözésből, drog-, illetve fegyvercsempészetből, -kereskedelemből biztosítja. A DEA-ügynökök a drogcsempészet úgynevezett balkáni útvonalának ellenőrzése céljából érkeztek a térségbe. A nemzetközi együttműködésnek köszönhető a legutóbbi, 42 kilogrammos heroinfogás. Az előzmények még nyárra vezethetők vissza. Egy XV. kerületi diszkó előtt ismeretlenek többször is rálőttek egy kilépő férfira. Rá néhány napra Óbudán valaki megszurkált és meglőtt egy koszovói albánt, akinek a lakásán aztán egy kilogramm heroint találtak a nyomozók. Az albán emiatt előzetes letartóztatásban van.
A magyar nyomozók és az amerikai ügynökök az ő kapcsolatait feltérképezve jutottak el ahhoz a magyar és török férfihoz, akit múlt héten a XVIII. kerületben elfogtak. Autójukból került elő a nagy tisztaságú drog. A szer útját Afganisztánból Törökországon át Budapestig végigkövették az ügynökök. Mint azt megtudtuk, a DEA- és a CIA-ügynökök rendkívül elégedettek a magyar nyomozókkal, különösen a fedett nyomozókkal. Felkészült, bátor és sikeres kollégáknak tartják őket.
A jelenleg folyó akciókról csak annyit lehet tudni, hogy összefüggenek a XVIII. kerületi fogással, és eddig negyven gyanúsítottjelöltjük van a rendőröknek.
A XV. kerületi lövöldözéssel egyébként azt a két szerbet gyanúsítja a rendőrség, akiket az augusztusi kecskeméti fegyvercsempészet kapcsán tartóztattak le.

Szemán László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!