Hírek

2004.11.12. 01:15

Altatják az 1-es villamos fejlesztését

Vajta Zoltán

Tíz évig még szinte biztosan nem megy át az 1-es villamos Dél-Budára. A tervek ugyan elkészültek, de a fővárosi önkormányzat negyedik éve halogatja a döntést. A villamos 2000-ben érte el a Lágymányosi hidat, azóta áll az ideiglenes végállomás a Nemzeti Színháznál. Pedig égető szükség lenne rá a túlparton.

Az egyetemváros és az infopark Pest felől tömegközlekedéssel jórészt megközelíthetetlen. A 103-as busz átmegy a Lágymányosi hídon, de sokszor dugóban áll. A 4-es, 6-os villamos budai hídfőjétől pedig hoszszú gyaloglással juthatunk el az egyetemvárosig. Arról nem is szólva, hogy így a budai külvárost csak a pesti belvároson át lehet elérni.

Szálka Miklós, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának alelnöke szerint a városvezetés tudatosan halogatja a beruházást. Talán mert úgy vélik, hogy az 1-es villamos utasokat vonna el a leendő 4-es metrótól. Szálka szerint erről szó sincs, hiszen mindkét járat máshova megy.

Németh László, a fővárosi önkormányzat alosztályvezetője közölte, nem tettek le a fejlesztésről. Alaptalannak tartja azokat a híreket, hogy nem akarnák átvinni a villamost Budára. Az Etele tér lenne a végállomás. Ám csak a Budafoki útig több milliárd forintba kerülne a beruházás.

A költségeket növeli, hogy a Nemzeti Színház miatt csöndessé kell tenni a pályát. Ha átmegy Budára a villamos, megoldódik az egyetemváros közlekedése is, mert arra fog járni a 103-as busz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!