Hírek

2004.11.19. 06:35

Aggódnak a Gellért-hegyért

Gellért-hegyi közparkokat sorolna építési övezetbe az I. kerületi önkormányzat. A zöldfelület megmentéséért egy civil szervezet szállt harcba.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Obermayer András félti a maradék zöldterületet. A telkek mellett már építkeznek.
[/caption]Tovább csökkenhet a Gellért-hegy zöldfelülete. Az I. kerület vezetése arra kéri a Fővárosi Önkormányzatot, sorolja építési övezetbe a Bérc utca 4/C és 6. szám alatti közparkokat. Egy korábbi városrendezési terv még egy Citadelláig vezető zöld ösvényt alakított volna ki a területen. Ma már más szelek fújnak, újabb épületek emelkedhetnek a hegyoldalban.

Az érintett terület értékeiről tanulmányt készített a Kék Forrás Környezet- és Természetvédelmi Egyesület.

– A két telek hévíznyerő források védőterületén fekszik
- mondja lapunknak a szervezet elnöke. Obermayer András (57) szerint egy esetleges építkezés beszennyezheti az itt található gyógyforrásokat. Ráadásul itt húzódik Budapest egyik kulcsfontosságú vízvezetéke. Az őshonos fák lombozatai több védett madárfajnak is menedéket adnak.
A kerület főépítésze nem lát okot az aggodalomra:
– Építkezni csak a környezetvédelmi szabályok szigorú betartása mellett lehet – mondja Aczél Péter. – A telkek 1996-ig
is építési övezetbe tartoztak.

A civil szervezet szerette volna, ha a zöldfelületet országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítják. Kérelmüket azonban a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatósága a közelmúltban elutasította. Határozatukban azt javasolták az egyesületnek, kezdeményezzenek helyi védettséget a Fővárosi Önkormányzattól. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes lapunk megkeresésére alapos vizsgálódást ígért az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!