Hírek

2004.11.25. 00:33

A fellendülés előfeltétele a biztonság

T. A.

A „kissé kifáradt” magyar–német kapcsolatok a jelek szerint ismét felértékelődnek, új lendületet kapnak – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A cikk megállapítása a holnap kezdődő, kétnapos magyar–német fórumra céloz. A tanácskozást 1991 óta évente rendezik meg, felváltva hazai és németországi helyszínen. Most a német fővárosban főként Délkelet-Európa biztonságáról és gazdasági fellendüléséről lesz szó, ami Budapest és Berlin közös érdeke.

– Az EU majdani fejlődése nem utolsósorban a térség gazdasági és társadalmi stabilitásától függ – nyilatkozta berlini útja előtt Somogyi Ferenc a Handelsblatt című német lapnak. A magyar diplomácia irányítója szerint az uniónak és Ukrajnának intézményes kapcsolatokat kell kiépítenie egymással.

A magyar külügyminiszter amellett foglalt állást, hogy Törökországgal mihamarabb kezdődjenek meg a uniós csatlakozási tárgyalások. Ám ezek előrehaladása a törökországi fejleményektől függ.
Somogyi Ferenc kiállt az európai–amerikai kapcsolatok mellett. – Remélem, hogy az amerikai fél kész lesz jobban figyelembe venni az európai megfontolásokat és fordítva – hangsúlyozta az elmúlt évek nézetkülönb- ségeire utalva. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!