Hírek

2004.10.22. 01:32

Tovább tárgyalnak az Opelnél

Csaknem egyhetes munkabeszüntetés után ismét felvették a munkát az Opel-művek Bochumban.

T. A.

A vadsztrájk mellett azok után döntöttek, hogy híre ment: a cégvezetés nagyarányú leépítésekre készül. A General Motors vállalatcsoporthoz tartozó rüsselsheimi, antwerpeni és a brit Ellesmere Port-i Opel-üzemekben viszont tegnap változatlanul állt a munka.
A konszern vezetősége folytatta a tárgyalásokat a németországi Rüsselsheimben. A megegyezés célja, hogy 2010 után is megmaradjanak a munkahelyek az autógyár legtöbb európai telephelyén. A szociáldemokrata–zöld vezetésű berlini kormány a tárgyalásos megoldás mellett kardoskodott, a svédországi munkahelyek megmentése érdekében pedig maga Göran Persson kormányfő szállt harcba.
Gazdasági szakértők szerint az Opel németországi gyárai csak akkor maradhatnak versenyképesek, ha takarékossági intézkedéseket vezetnek be, újabb beruházásokat hajtanak végre. A tervezett leépítések egyébként nem érintik az Opel magyarországi érdekeltségeit.
Kereskedők szerint az autógyár körüli bonyodalmak nem befolyásolják a forgalmat. A det-roiti  anyacég, a General Motors vezetősége azonban változatlanul és kitartóan amellett kardoskodik, hogy a költségek lefaragása érdekében több mint  tizenkétezer fővel csökkenteni kell a foglalkoztatottak létszámát.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!