Hírek

2004.10.13. 07:21

Tízmilliókkal búcsúzhatnak a Szent István Kórháztól

A Szent István Kórház megbízott igazgatója az intézmény helyett saját maga és vezető társai jövőjét egyengette. Összesen negyvenmillió forinttal távozhatnak.

Zsidai Péter

Negyvenmillió forintot kellene kifizetni jövő márciusig a Szent István Kórháztól szeptember végén távozott vezetőknek. A kórházat korábban Molnár József vezette, akit augusztus végén a fővárosi közgyűlés leváltott. Helyére pályázatot írtak ki, az intézményt átmenetileg Vízkelety Tibor orvos-igazgatóra bízták.
A vezető azonban nem az irányítással, hanem saját maga, a sofőr, a titkárnők és hét vezetőkollégája felmondásával volt elfoglalva. Új munkavállalói szerződést kötött velük, tízmilliókkal bebiztosítva jövőjüket. A legkülönösebb módon Vízkelety távozott, aki saját magának mondott fel úgy, hogy közalkalmazotti jogviszonyát is megszüntette.
A megígért pénz egyes források szerint csak 26 millió forint.
A Városházán azonban negyvenmilliós összegről beszélnek.
Az új megbízott igazgató Khoór Sándor finanszírozási igazgató lett. Nem lesz könnyű dolga, mivel legújabb tisztsége mellett gazdasági és orvos-igazgató is, valamint a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályának főorvosa. A kórházban nyilatkozati tilalmat rendeltek el. A kórházban tartózkodó ápolási igazgató, a helyi szakszervezet elnöke sem volt hajlandó beszélni saját vagy munkatársai véleményéről. Az új igazgató tegnap házon kívül volt, hétfőn annyit közölt, sem felmentési, sem végkielegítési pénzek kifizetését nem engedélyezte.

Vissza az igazgatót!

A Szent István Kórházban egyvalaki mert nyilatkozni, a könyvtár vezetője, Bujdosó László. Szerinte a kórház munkáját már egy éve zavarják a politikusok akciói. Molnár Lajos eltávolítását is annak tartja. Jobb igazgatót nem fognak találni, csak mást. Neki volt koncepciója a kórház működéséről, nem szólt bele a munkánkba. Meggyőződésem, hogy a dolgozók többsége visszavárja, mondta lapunknak Bujdosó.


Nyomoz a főjegyző

Hétfői rendkívüli ülésén vizsgálatot kért az ügyben

a főváros egészségügyi bizottsága Demszky Gábortól. „A bizottság a kórház jogi szakvéleményére támaszkodva megállapította, hogy a napokban történt munkajogi intézkedések, rendkívüli felmondások és azok módja jogsértő, és nem szolgálták a kórház érdekeit.” A személyes felelősség megállapítását, a közpénzek kiáramlásának megakadályozását kérik a főpolgármestertől. A vizsgálatot Tiba Zsolt főjegyző meg is kezdte, először a pontos összeget szeretné kideríteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!