Hírek

2004.10.14. 09:08

Magyarországot idén hitelképesebbnek tartják

Korábban külföldi elemzők a forintárfolyam bizonytalanságát tekintették a legnagyobb veszélyforrásnak.

Hajnal László

[caption id="" align="alignleft" width="189"] Míg tavaly a 37. helyen álltunk, addig az idén már a 36.-ak vagyunk
[/caption]A térségben a harmadik legjobb bizonyítványt kaptuk. Csehország és Szlovénia előzött meg. A többiek viszont a sarkunkban vannak.
Ha csak egy hellyel is, de javított hazánk az ország kockázatbesorolásán. Az Institutional Investor legutóbbi hitelképességet értékelő listáján a 36. helyre léptünk előre. Szlovénián és Csehországon kívül valamennyi térségi, illetve az EU-hoz frissen csatlakozott országot megelőzünk. Figyelmeztető jel ugyanakkor, hogy környékbeli vetélytársaink hozzánk képest nagyobb mértékben javítottak megítélésükön. Így például a hazánkat követő Észtország 0,2 százalékkal közelített meg bennünket. A listán vezető tíz ország jobbik esetben tartani tudta fél évvel ezelőtti pontszámát. A világgazdaság betegeskedését ugyanakkor jól tükrözi, hogy Luxemburg, az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia 0,3–1 pontos visszaesést könyvelt el.
Magyarország hitelképességének kedvezőbb megítélése tükrözi a gazdaság teljesítményét – értékelt Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. főmunkatársa. – Múlt év közepe óta dinamikusan növekszik az ipar termelése, az export, a beruházás – sorolta. Emellett nagyobb volt a tőkebeáramlás, javult a folyó fizetési mérleg egyenlege,
a forint pedig már-már túl erősnek tekinthető. – Két tényező viszont kétségtelenül kedvezőtlenebbül alakult. Ha az államadósságot és az inflációt állapotában tekintjük, akkor ezek rosszabbak, mint egy évvel ezelőtt. Folyamatukban viszont ezek a mutatók is javulásról tanúskodnak.
Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Rt. igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország korábbi megítélése volt rosszabb a valóságosnál.
A külföldi elemzők igazából a forint árfolyamának bizonytalanságát tekintették fő kockázatnak. A kutató szerint a forint árfolyamának múlt évi sáveltolása, illetve az államháztartási hiány mértékének hibás becslése csökkentette a bizalmat a magyar gazdaság iránt. De ez is ellentmondásosan nyilvánult meg, hiszen Magyarország minimális kamatfelár mellett vehetett fel devizahiteleket így is. Azt is pozitívan értékelte a piac, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter kinevezésekor felfelé módosította az államháztartási hiány várható mértékét. De ezzel egy időben megszorító intézkedéseket is bejelentett. A relatíve csökkenő hiány és infláció így már teret adna a jegybanki alapkamat mérséklésére. A magas alapkamat ugyanis már a gazdasági növekedés fékeként működik. A lépés megtétele vagy további halasztása persze a Magyar Nemzeti Bank döntésén múlik – tette hozzá Karsai Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!