Hírek

2004.10.15. 11:09

Lékó tartja Kramnyik ellen az előnyét

Lékó Péternek a tegnapi parti előtt másfél pontra volt szüksége ahhoz, hogy Magyarország első felnőtt férfi világbajnoka legyen.

Szabó Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Lékó Péter ezúttal a sötét bábukkal ért el döntetlent Brissagóban
[/caption]A svájci Brissagóban zajló páros mérkőzés 12. menete előtt egy ponttal vezetett a címvédő Vlagyimir Kramnyik ellen.
Annak ellenére, hogy Lékó Péter csapnivalóan kezdte a döntőt, nagymesterünk nem omlott össze. Az első partin durva hibát vétett és vereséget szenvedett. A következő három menetet döntetlennel zárta,
majd ragyogóan vezette az ötödik játszmát. Ekkor a világos figurákat irányítva visszavágott az orosznak. A szegedi klasszis lendülete tovább tartott, két döntetlen után a nyolcadik játszmában is győzött, és átvette a vezetést. Kramnyik partit követő kommentárja jól érzékelteti, hogy mekkora diadalt aratott Lékó: – Fogalmam sincs, mi történt, valamit nagyon elronthattunk segítőimmel a felkészülés során – panaszolta Kramnyik. – Gratulálok Péternek, ez a parti minden bizonynyal bevonul majd a sakktörténelembe.
A fényes diadalt követő három parti mindegyike, kisebb-nagyobb izgalmak után, pontosztozkodással ért véget. Az utóbbit követően Lékó szomorkásan állapította meg, hogy világossal ismét nem tudott előnyt elérni.
– Furcsa meccset játszunk – mondta Lékó. – A sötéttel elért győzelemmel vezetek, világossal viszont nem tudok megbirkózni Kramnyik rendszereivel. Ennek ellenére reménykedem, hogy megőrzöm előnyöm.
Nos, a 12. menetben Vlagyimir Kramnyik tehette meg az első lépést. Lékó Péter sötéttel játszott. A csütörtöki csata a 34. lépést követően, három óra negyvennyolc perc elteltével fejeződött be. Szombaton, a tizennégy játszmás párharc utolsó előtti partijában a magyar klasszis a világos bábukat vezeti majd.
Az esemény összdíjazása egymillió svájci frank, amelynek a győztes 60, a vesztes pedig a 40 százalékát kapja. Ha 7-7-es döntetlennel ér véget a parti, akkor Kramnyik marad a világbajnok.
Profi világbajnoki döntő, Brissago:
Az állás: Lékó Péter (magyar)–Vlagyimir Kramnyik (orosz) 6,5-5,5.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!