Hírek

2004.10.19. 03:54

Kiköltözők, ideköltözők és akik visszacsinálják

Évről évre fogy Budapest lakossága. Ma már több mint 300 ezerrel élnek itt kevesebben, mint 1990-ben. A környékbeli településekre való kiköltözés jelentősnek mondható, a lélekszám drámai apadását csak a munka reményében Pestre költöző fiatalok enyhítik valamelyest.

Farkas Melinda

[caption id="" align="alignleft" width="290"] Nagyváros vagy falusias környezet. Budapest vagy nem Budapest, mindenkit más vonz vagy késztet költözködésre.
[/caption]A népszámlálási adatok szerint Pest megye lakossága évente körülbelül annyival nő, amenynyivel Budapesté csökken. Gábor Kálmán szociológus szerint az emberek az egészségtelen környezet miatt vagy nagyobb lakás reményében költöznek ki a Budapest környéki településekre. Továbbra is kötődnek azonban a fővároshoz, a magasabb fizetések miatt megőrzik munkahelyüket. A szakember szerint általában a 30-as korosztályra jellemző a kiköltözés, mert nem akarnak „piszokban és bűzben” gyereket nevelni. A másik: kétszobás lakásukból a környéken akár egy kisebb családi házra is telhet. Pár év múlva nálunk is egyre jellemzőbb lehet a nyugat-európai irányzat: az emberek a nagyvárosban dolgoznak, fenntartanak ott is egy lakást, hétvégeken, szabadság alatt azonban vidéki házukban pihennek.

Vélemények

Néveri Katalin (24) tősgyökeres pesti: – Tizenhét éves voltam, amikor elköltöztünk Budapestről. Úgy éreztem, elszakítanak az élettől, a barátaimtól. De Gödöllőn is lehet boldog az ember. Gödöllőre aludni és pihenni járok, a fővárosban dolgozom és szórakozom. Amint tudtam, megszereztem a jogosítványt, így a bejárás nem okoz különösebb gondot. Gödöllőről pillanatok alatt Pesten vagyok, mivel autópálya is van. Gyerekkoromban minden este a villamos dübörgésére aludtam el. Még most is hiányzik.

Blumenschein Tímea (26) hat éve költözött Szekszárdról Budapestre. Otthon ajánlották, próbálkozzon meg a színi pályával: – A színművészetire nem vettek fel, estin elvégeztem a tanítóképzőt. Szinte semmi sem jött össze. Három éve játszom egy-két mondatos szerepeket. Mindent elvállalok, pár mondatos szinkronszerepeket, divatbabáknak való hoszteszmunkákat. Azért esténként tovább játszom, hátha felfedeznek. Amíg adok magamnak némi esélyt ezen a pályán, addig Budapesten kell élnem.

Rácz Tímea (19) a fővárosban született, azután elköltözött, majd visszajött: – Hatéves lehettem, amikor édesapámat Budaörsre helyezték. Boldogok voltunk, hiszen a lakótelepi panelből családi házba költözhettünk. Ősszel azonban már nem örültem annyira. Hajnalban keltem, hogy beérjek a pesti iskolámba. Délutánonként nem ehettem meg egy fagyit a barátaimmal, mert csak kétóránként jártak a buszok. Édesanyám munka után a belvárosból cipelte haza a cekkert. Apám néhány hónap után kérte a viszszahelyezését.

Költségek a fővárosban és másutt

Néveri Katalin családja 1997-ben 12 millió forintért adta el budapesti, 120 m2-es lakását, és Gödöllőn 14 millió forintból épített fel egy 180 m2 alapterületű, kétszintes családi házat. A família minden tagja fenntartotta pesti munkahelyét, így ma havonta 70 ezer forintot költenek el a bejáráshoz szükséges benzinre (három autóval).

Blumenschein Tímea kétszobás, szekszárdi lakásáért 2002-ben 6 millió forintot kapott, amiből Budapesten csak egy minigarzonra tellett. Hetente hazautazik, ami havonta 13440 forintba kerül. Amíg a vidéki városban 1500 forintért vett helyi buszbérletet, addig Budapesten havi 5000 forintba kerül a munkába járás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!