Hírek

2004.10.15. 12:56

Keresztül Budapesten

BAMA

I. kerület  Park a Várban
A Lovas utcában, a várfalakon belül felépített Anjou-ház mélygarázsának bejáratánál hangulatos parkot alakítottak ki. A várfal oldalán itt láthatók a Buda vára felszabadulására emlékező táblák.
A parkot ma délután fél ötkor avatja fel Nagy Gábor Tamás, a kerület polgármestere. (vs)

II. kerület
Tárlat a Millenárison
A Magyar Festészet Napja alkalmából tárlat nyílik vasárnap este hét órakor a Millenáris B épületében. A kiállítás tisztelgés a százéves Kossuth-díjas Lossonczy Tamás festőművész életműve előtt. Kétszáz művész alkotása mellett Lossonczy Tamás ötven művét mutatják be a tárlaton. (sk)

III. kerület Krumplivásár
Az önkormányzat által szervezett akció keretében ma reggel hét és délután öt óra között a kerület több pontján kedvezményes áron vásárolható burgonya. Személyenként húsz kilót lehet venni, összesen 300 forintért. (vs)

IV. kerület
Nyugdíjasbál
Az idősek hónapja alkalmából több eseményre kerül még sor Újpesten. Ennek egyik állomása az október 26-i bál, amelyet az Ady Endre Művelődési Központban rendeznek. (fm)

V. kerület Katolikus véradónap
A Központi Papnevelő Intézetben tartanak ma véradónapot. Az intézmény szívesen lát minden önkéntes véradót, aki így segít rászoruló embertársain. (ka)

VI. kerület BORKÓSTOLÓ
A borvidékek legfinomabb nedűit kóstolhatja meg a közönség a ma kezdődő Terézvárosi Búcsún. A Teréz-templom mögött felállított faházakban neves szőlősgazdák kínálják boraikat.  (rv)

VII. kerület Előadás vakoknak
A Fehér bot napja tiszteletére a Vakrepülés Társulat ad műsort az Akácos Udvar pinceklubjában október 15-én délután öt órától. Az előadás zenei és illatelemekre, olykor tapintási élményekre épül. (kg)

VIII. kerület Reménysugár Ház.
Józsefvárosban adták át az ország első, integrált környezetben lévő lakóotthonát vak fiatalok számára. Az egészségügyi minisztériumtól nyert húszmillió forintból vásárolt épület egy könnyen megközelíthető, akadálymentes környéken van. A Fény a sötétben Alapítvány három és fél millió forintot ajánlott fel a lakás felújítására, amelyet egyéb adományokból rendeztek be. (tt)

X. kerület Busszal a lovira
Kísérleti jelleggel az Örs vezér tere és az Expo tér között új autóbuszjárat indul Kincsem Park néven. Az új járat az expójárattal azonos útvonalon a versenynapokon közlekedik. Megáll a IV. kapunál, majd az Expo tértől visszafelé a Kerepesi úti csomópontnál és a Pillangó utcai metróállomásnál. (vs)

XI. kerület Tisztelgés
A Sopron Úti Általános Iskolában Szesztay András, a kerület kulturális bizottságának elnöke leplezte le tegnap Zachariás Mártának, az iskola egykori tanárának emléktábláját. (tt)

IX. kerület Adomány A Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány egy két és fél millió forint értékű steril hegesztőgépet ajándékozott a Szent László Kórház csontvelő-transzplantációs osztályának. (vs)

XII. kerület
Történeti konferencia
A múlt árnyai címmel rendeznek konferenciát pénteken a XX. Század Intézetben. A nyilas pártállam kiépítése, Halálmenetek Bécs felé, Nyilasok 1945 után és A német szélsőjobboldal címmel hangzanak el előadások. (ka)

XIII. kerület Kiárusítás
Az önkormányzat eladta a Petneházy u. 68. szám alatt található ingatlant. A csaknem 121 millió forintos vételárat egy összegben fizeti ki az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég. A telken álló épületek bontási költsége a vevőt terheli. (fm)

XIV. kerület
Emléktábla
Születésének 110. évfordulóján emléktáblát állítottak a Műcsarnok falán Haranghy Jenőnek.
A grafikus és festőművész készítette az épület homlokzatán lévő Szent István, a művészetek pártfogója című mozaikot. (vs)

XV. kerület Civil gyűlés
Megtartotta a Nyírpalota Társaság első őszi összejövetelét. Péterfi Ferenc elnök összefoglalta a társaság fennállása óta történteket, és bemutatta a Toronyhír újsággal készített két kiadványukat. (zsp)

XVI. kerület Mozdulatművészet
Berczik Sára mozdulatművészeti módszertanának alapján mozgástanfolyamok indulnak a sashalmi Corvin Művelődési Házban. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek e különleges világba, s megismerkedhetnek a mozdulatművészet lelki hatásaival. (lma)

XVII. kerület Környezetvédelmi vetélkedő
Fél éve zajló vetélkedősorozat zárul ma a Dózsa György Művelődési Házban. A versenyre a kerületben lévő valamennyi általános iskola delegált csapatot. Most az eddig legsikeresebbek mérik öszsze tudásukat. A téma: mit tehetnek az iskolások a szemetelők és a szemetes környezet megszüntetése érdekében. (tt)

XVIII. kerület Új játszótér
Az európai uniós elvárásoknak megfelelő játszóteret adtak át az Alpár és Ajtony utca sarkán. Két év alatt hat játszóteret alakítottak át hasonlóképpen. (nvzs)

XIX. KERÜLET Lomtalanítás
A lomokat szombat este nyolcig kell kirakni, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. vasárnap szállítja el őket. Arra kérik a lakosokat, hogy vasárnap már ne helyezzenek ki hulladékot, mert egy utcán csak egyszer megy végig a gépkocsi. (sk)

XX. kerület Öregdiákok, figyelem!
Keresik azokat, akik a harmincas években vagy 1941–42-ben a Baross utcai (ma József Attila Általános Iskola) iskolába Faix Vilmos tanító úr osztályába jártak. Jelentkezni Ferenczi Mária tanárnőnél lehet. (vs)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!