Hírek

2004.10.16. 07:54

Keresztül Budapesten

BAMA

I. kerület Luxus lakóház
Átadták az Országház utca újjáépített szakaszát, a Lovas úti parkot, valamint az Anjou Residence budavári luxus lakótömbjét. Az avatáson Nagy Gábor Tamás budavári polgármester mondott köszöntőt. (vs)

II. kerület Természetfotós gyerekek
A Marczibányi Téri Művelődési Központ és a Fényecset Fotóklub gyermekpályázatot hirdet. Olyan fényképeket várnak az általános iskolásoktól október 25-ig, amelyek állatokat, növényeket, tájakat ábrázolnak. (sk)

III. kerület Őszi nagytakarítás
Szombaton takarítási akciót szervez az önkormányzat. A munkához szükséges eszközöket biztosítják. A szemetet a Medgyessy Ferenc utcai iskola melletti területen 9.30-tól 11.30-ig, a Pais Dezső utcai iskola előtti területen 12-től 14 óráig lehet leadni. (tt)

IV. kerület Hitel a panelházaknak
Az önkormányzat támogatásával az újpesti panelházak lakástulajdonosai százmillió forintos felújítási hitelhez juthatnak. A lehetőséggel eddig 16 társasház élt, s juttatta el pályázatát a hivatalhoz. (vs)

V. kerület Táncház
Szombaton délután öt órától a belvárosi Aranytíz Művelődési Központban a Kalamajka együttes szolgáltatja a zenét a mező-költényi és kalotaszegi táncokhoz, népdalokhoz. (ka)

VI. kerület BÁL
Hagyományteremtő bált rendez az önkormányzat ma este hét órától. A Lovag utcai New Orleans Music Club-beli estélyre hivatalosak a kerület dísz-polgárai, a közélet vezető személyiségei. A szervezők célja, hogy erősödjön az összefogás azok között, akik segíthetik Terézváros fejlő-
dését. (vs)

VII. kerület Emlékfa
A rasszizmus ellen tiltakozva Teleki László roma ügyekért felelős politikai államtitkár, Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere és Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója emlékfát ültetett a Klauzál téren. (vs)

VIII. kerület Egyetemi-főiskolai napok
Hétfőn tájékoztatót tartanak középiskolások számára a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát gépészmérnöki főiskolai karon 10 és 13 óra között. A felvételire készülők kérdéseket tehetnek fel az oktatóknak a felvételi követelményekről és a képzéstípusokról. (tt)

IX. kerület TELEVÍZIÓ
Az UNESCO Camera-Díját elnyerő Duna Televízió mutatkozik be vasárnap a Star Caféban. A Ráday utcabeli kávézóban egész nap várják a vendégeket. Az utcabeli helyszíneken több mint száz, ritkán látott vagy eddig be nem mutatott filmet vetítenek. (rv)

X. kerület ISTÁLLÓTŰZ
Kigyulladt a Kincsem Park egyik istállója. A tűzoltók hét vízsugárral oltották el a tüzet, négy versenylovat és egy birkát mentettek ki az épü-letből. (ia)

XI. kerület Vajdasági fesztivál
Egész napos rendezvényt tartanak ma a Fonó Budai Zeneházban. A programok között kulturális és történelmi emlékek bemutatója, óbecsei versmondók előadása, gyermektáncház és népzenei együttesek hangverse-nye szerepel. Az érdeklődőket reggel 9-től este 9-ig
várják. (tt)

XII. kerület Összegyűltek az adományok
Az önkormányzat kárpátaljai és székelyföldi magyarok támogatására gyűjtést szervezett. Az előző évekhez hasonlóan nagyon sok felnőtt- és gyermekruhát, ágyneműt, tisztítószert, sporteszközt és játékot ajánlottak fel a hegyvidék lakói. (vs)

XIII. kerület Játék autók
A Peugeot Hungária autókiállításán összegyűlt kisautókat megkapták a Szilágyi Erzsébet Gyermekotthon lakói. (vs)
XIV. kerület Avatás Helytörténeti műhelyt adtak át a Kassák könyvtár tetőterében, ahol a civil szervezetek tudnak tevékenykedni. Az ingatlant júliusig egy vállalkozó bérelte az önkormányzattól évi kétmillió forintért. (nvzs)

XV. kerület Óvodai vásár
Mihály-napi vásárt tartottak a Hartyáni Nevelési Központ óvódájában. A gyerekek és szüleik készítette ajándéktárgyak eladásából befolyt pénzt helyben használnálják fel. (zsp)

XVI. kerület Közel a segítség
A kerületi tűzoltóság tűzmegelőzési osztálya elköltözött a XIII. kerületbe. Szükség esetén a zuglói tűzőrségről, a közeli Egressy út 114–116. szám alól jönnek a lánglovagok. (lma)

XVII. kerület Útfeltöltés
A kerület kétszázmilliót költ több rákoskerti, rákoshegyi és rákoskeresztúri földút zúzott kővel történő feltöltésére. A munkát már csatornázott, árokkal rendelkező utcákban végzik.
A földutakat négy méter szélességben 10-15 centiméter zúzott kővel borítják be. (tt)

XVIII. kerület Évadnyitó
A Lőrinci Színpad tizedik évadjának első előadását rendezték a felújított Rózsa Művelődési Házban pénteken. A gyerekközönség a Na még egyszer csinn-bumm cirkusz című darabot láthatta. (nvzs)

XIX. kerület Új játszótér
Átadták a megszépült Toldy és Kazinczy utca közötti játszóteret. Kispest az elmúlt két évben 80 millió forintot költött a modernizálásra, összesen kilenc játszóparkot újítottak fel teljes egészében. (sk)

XX. kerület Veszélyes hulladék
A pesterzsébeti önkormányzat veszélyeshulladék-gyűjtő akciót szervezett október 16-ra. A hulladékudvarban veszik át az akkumulátorokat, gumiköpenyeket és vegyi anyagokat. (vs)

XXI. kerület Felújítják a rendelőt
Az Áruház téri szakorvosi rendelőintézet rekonstrukciója megkezdődött. Több mint ötvenéves fennállása óta említésre méltó változtatás nem történt az épületen. (vs)

XXII. kerület Régi hangszerek
Muzsikáló gépek évszázada címmel régi hangszerekből nyílt kiállítás a Nagytétényi Kastélymúzeumban. A bemutatott hangszereket Korenchy Gábor szólaltatja meg vasárnap délután háromkor. A zenegépeket november 14-ig lehet megtekinteni. (kg)

XXIII. kerület Lakbérek
Soroksár képviselő-testületének döntése szerint az önkormányzati összkomfortos lakások bérleti díja négyzetméterenként 146, a komfortosoké 125, a félkomfortosoké 61, a komfort nélkülieké 37, a szükséglakásoké pedig 23 forint. (vs)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!