Hírek

2004.10.19. 09:36

Játszva érheti el a milliókat a gimis zseni

Decemberben lesz 18 éves Horváth Zoltán, az Apáczai Csere János Gimnázium végzőse. Az Opatijában megrendezett XIII. rejtvényfejtő-világbajnokságon egyéniben 4. helyezett lett.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Természetes intelligencia. Horváth Zoltán (17) a rejtvényfejtő-világbajnokságok történetének legifjabb helyezettje, negyedik lett.
[/caption]Kicsengettek 11 óra 40-kor az Apáczaiban. Az USA és Németország mögött harmadik helyen végzett magyar csapat kapitányával, István Györggyel vártuk a zseniális fiút a 12/A osztály tanterme előtt. Félénk, nehezen megnyíló ifjúra gondolok. Zoltán zavarban is volt. Hiszen a huszonöt perces szünetben osztálytársai szeme láttára álltuk körül, akik egyébként gratuláltak helyezéséhez. Hozzátéve, hogy ez azért még nem a matekolimpia. De kezdetnek nem rossz. Zoltán végül olyan határozottan kérte, hogy menjünk át a könyvtárba, hogy megnyugodtam. Félénk, de amit akar, eléri. Csak utálja a feltűnést.
Élete első interjúja. A hosszú folyosón, egymás mellett ballagtunk a nagynevű középiskola zsibongásában, ahol ő nyomdakészen azt mondta: a rejtvény a készítő és a megfejtő párviadala.


[caption id="" align="alignright" width="110"] A horvát bajnokság logója
[/caption]A teljes problémát kell átlátni. Különben nincs megoldás. Zoltántól megkérdeztük, mi az általános kulcsa a logikai feladványoknak. Hiszen ezen a világbajnokságon nem a keresztrejtvényé volt a főszerep. Zoltán saját kulcsa, hogy minden feladványban észrevehető a készítő által épített szerkezet. Ha ezt az agy felderíti, mindent megért. „Tanuld meg élvezni az agyadat” – rappeltem magamban a Neurotic hajdani slágerét.
– Nehezen teremtesz emberi kapcsolatokat? – kérdeztük Zoltánt, tudva a választ.
– Elég nehezen – felelte ő.
– Tekintsd talán feladványnak a másik embert, meg magadat. Te mondtad, hogy csak a szerkezetet kell felismerni a győzelemhez. Légy szíves, ne félj, légy szíves, győzz!
– Erre még nem gondoltam, de köszi.
Zoltán Veresegyházon él, van egy öccse. Édesapja gépkocsivezető, édesanyja varrónő. A fiú a közgázra készül, most éppen a gazdaság és a lélektan érdekli. A gazdaság is csak egy játék, szereplőkkel, érdekeltségekkel, feladványokkal. Lapunk azt kívánja: játszva keress milliókat, Zoltán! Pénz nélkül nehéz élni, de barátok nélkül dög unalmas. 12 óra 5 perc. Becsöngettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!