Hírek

2004.10.25. 07:00

Fény nekik még nem jutott

Lengyel János

A tanyákon élők is magyar állampolgárok, senkinek nincs joga őket sötétben tartani – mondta Mátrai Márta országgyűlési képviselő (Fidesz–MPSZ), az Országgyűlés Szociális és Családügyi Bizottságának elnöke. Főleg Pest megye déli részén és Bács-Kiskun megye egyes külső területein hiányzik a villany.

A bizottság a helyszínen tájékozódott a Nagykőrös környéki tanyavilágról. Itt derült ki, hogy a majd 1400 tanyából mintegy 400 helyen nincs áram. Mátrai Márta egy átfogó felmérés elkészítését szorgalmazza, hogy megtudják: mennyi pénzre van szükség az emberhez méltó körülmények megteremtéséhez.

A költségvetés az idén 50 millió forintot különített el villamosításra. Ehhez pályázat útján juthatnának hozzá a tanyasi emberek. A gazdasági minisztérium adatai szerint évről évre kevesebb a pályázat, tavaly csak 18 millió forintot osztottak ki a keretből. A szakemberek szerint ennek az az oka, hogy a tanyán élők számára bonyolultak a pályázatok, és a szükséges önrészt sem tudják előteremteni. A bizottsági elnök célra vezetőnek tartaná, ha a jövő évi költségvetésben létrehoznának egy alapot, amiből kiegészítenék a villamosítást szolgáló pályázatokhoz szükséges önrészt. Végső megoldást azonban az hozhat, ha a magyarországi tanyavilág infrastruktúrájának teljes kiépítése bekerül a 2007–2013 közötti Nemzeti Fejlesztési Tervbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!