Hírek

2004.10.13. 09:41

Egyelőre nem tömeges a biztosítási turizmus

Minden év novemberében nyílik lehetőségük az autótulajdonosoknak arra, hogy a kötelező biztosítást más társaságnál kössék meg.

Hajnal László

Máig nem vált tömeges jelenséggé külföldön biztosítást kötni. Pedig semmi akadálya utánanézni, mennyiért biztosítanák lakásunkat vagy életünket Szlovákiában. Május elseje, vagyis uniós csatlakozásunk óta megnyílt ez a piac is, de a leggyakoribb, a kötelező gépjármű-biztosítás iránt nem tolonganak a résztvevők. Eddig ugyan 18 biztosítótársaság jelezte, hogy tevékenykedni kívánnak Magyarországon, de valamennyien kizárták a kötelezőt – mondták a Biztosítási Felügyeletnél. Ennek oka lehet, hogy bár évente 100 milliárd forintos forgalmú piacról van szó, a kötelező még mindig ráfizetéses. A másik ok az lehet, hogy ellentétben például a lakás- vagy életbiztosításokkal, a kötelező csak itthon köthető. Ezért aztán a biztosítóknak ki kellene építeniük hálózatukat, ami a magas költségek miatt nem éri meg a cégeknek. Így aztán maradnak a már piacon lévők. De ahogy a cikk elején említettük, díjaik olyan jelentős mértékben térnek el, hogy a valódi verseny velük is éppen elég éles. Érdemes lesz a hónap végén a biztosítók jövő évre vonatkozó díjajánlatait böngészni. A gépkocsik kötelező biztosítási díjai között ugyanis jelentős különbségek vannak. A legdrágább ajánlat akár kétszerese is lehet a legolcsóbb díjnak. Érdemes persze azt is megnézni, hogy milyen szolgáltatás jár az adott díjért – hívta fel a figyelmet Forgács Zoltán. A Magyar Biztosítók Szövetségének közgazdasági ügyvezetője arra utal: nem mindegy például, hogy egy-egy biztosítónak milyen a hálózata, menynyit kell utazni a kárfelméréshez. Jelenleg egyébként 12 hazai biztosító foglalkozik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Úgy tűnik, hogy egyhamar nem is lesz több vetélytársuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!