Hírek

2004.10.14. 11:23

Dzsingisz kán palotájának romjaira bukkantak

A kegyetlen világhódító palotájának holléte évszázadok óta izgalmas kérdés. Mongol és japán archeológusok nemrég rátaláltak a palota romjaira.

Tornai Sz.

Az utóbbi hetek egyik legnagyobb régészeti szenzációja, hogy kiásták Dzsingisz kán palotájának maradványait. A mongol és japán szakértőkből álló kutatócsoport 2001-ben kezdte meg a munkát Mongóliában.
A helyszínt Ulánbátortól 250 kilométerre keletre azonosították.
A kutatók szerint a kán titkos sírja is a közelben lehet. Többször kudarcot vallottak a sír megtalálására tett kísérletek.
A mongol hagyomány szerint ugyanis vétek a sírok megbolygatása. A hajdani temetkezési helyek felforgatása elpusztítaná a halottakat őrző szellemeket.
Pedig a kán sírja feltehetően egy közös mauzóleum, amelyben még egy tucat másik kán maradványai is nyugszanak.
Így például az unokáját, Kubla kánt is oda temethették el. 1993-ban egy japán kutatócsoport azért hagyta abba a keresést, mert az ulánbátori lakosok 90 százaléka elítélte a vállalkozást. 2002-ben pedig egy amerikai csoport hagyott fel a kutatással egy tekintélyes mongol politikus fellépése miatt.
Dzsingisz kán volt a világtörténelem legnagyobb hódítója. Birodalma a távol-keleti tengerparttól a Kaszpi-tengerig terjedt. Ha megtalálják a sírt, a világ történelemkönyvébe új lap kerülhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!