Hírek

2004.10.20. 01:26

Csütörtök előtt érdemes tankolni

Vállalkozó kedvűek jelentkezését várja az Eurotankomat Kft., amely negyven-ötven önkiszolgáló kút kialakítását tervezi jövő tavasztól. Az autósok készpénz mellett bankkártyával és mobiltelefonon is fizethetnek majd.

Fehér Lajos

Skandináv mintára, franchise formában indul útjára az új benzinkúthálózat építése kora tavasszal. A rendszer előnye, hogy a beruházók könnyebben csatlakozhatnak, már 35-40 millió forint elég, hogy valaki az Eurotankomat Kft. partnere lehessen. A cég legalább negyven egység kialakítására lát esélyt Magyarországon. A közeljövőben kezdik a tárgyalásokat az egyik üzemanyag-nagykereskedő céggel. A svéd–finn csoport a világon elsőként vezette be 1964-ben a bankjegyelfogadó üzemanyag-kiadó fizetőterminált, amit később bankkártya-elfogadásra is alkalmassá tettek. Három éve a kutak már mobiltelefonos fizetésre is alkalmasak. Jelenleg a cég rendszerében több mint tízezer bankjegy-, illetve bankkártya-elfogadó automata benzinkút működik Európában, évente közel 600 új készüléket állítanak üzembe.

Szűkös készletek, ingadozó benzinárak

A Mol Rt. a gázolajkészletek szűkösségére hivatkozva jelentette, hogy csütörtöktől 5 forinttal emeli a dízel árát.

A benzin 2 forinttal kerül majd többe. A Pénzügyminisztérium eközben az üzemanyagok jövedéki adójának egyforintos csökkenésére kényszerült, ami azonban csak hétfőtől érezteti hatását a dízelnél és november elsején a benzin esetében. A kőolaj ára példátlanul magasra, hordónként 55 dollár fölé emelkedett, 48,36 amerikai dollárba kerül. A piacok arra számítanak, hogy a kőolaj ára még idén tetőzni fog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!