Eb-arany

2018.03.16. 08:20

A tatai vívó, Büki Lili ismét óriási sportsikert ért el

Az OMS-Tata versenyzője, Büki Lili egyéniben ötödik lett, csapatban pedig aranyérmet szerzett a Szocsiban rendezett kadet és junior vívó Európa-bajnokságon.

Petrik József

A Szocsiban rendezett kadet és junior Európa-bajnokságon a tatai Büki Lili is a dobogó tetejére állhatott. A tatabányai és tatai vívó csapatok vezetőedzője, a szövetségi kapitány Plásztán Attila, valamint klubedző kollégája, Partali Csaba tanítványa remekül szerepelt a kontinensviadalon, egyéniben az ötödik helyen zárt, és nem mellesleg tagja volt a magyar párbajtőr „aranycsapatnak”.

A női párbajtőr szenzációs egyéni szereplése után – első, második és ötödik helyezés – címvédőként léphetett pástra a magyar kvartett, Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála és Muhari Eszter összeállításban. Az osztrákok elleni 45:25-ös siker a nyolcaddöntőben egy bemelegítéssel ért fel, miközben a folytatás is elképesztően jól sikerült. Németországot 45:29-re, Izraelt pedig 45:26-ra verték a magyar lányok. Úgy jutott be válogatottunk a fináléba, hogy nem volt gyenge pontja a négyesnek.

A döntőben viszont a legnagyobb rivális, a házigazda orosz gárda várt a piros-fehér-zöldekre. A hazaiak jóval keményebb diónak ígérkeztek, mint a korábbi ellenfelek és ezt a feltételezést bizonyították is az orosz fiatalok. Ennek ellenére a negyedik kör végére már öt találat volt a magyarok előnye. Aztán a vendéglátók csapata kezdett felzárkózni, ám egyszer sem sikerült utolérni a magyar nemzeti csapatot. Így az Európa-bajnoki címet az aranyéremmel együtt a mieink kaparintották meg. A tatai Büki Lilinek ez volt első Eb-aranyérme.

A kadetkorú női párbajtőr-együttesünk szinte páratlan mérleggel zárta a kontinensviadalt. Nem véletlen, hogy Plásztán Attila a legnagyobb elismerés hangján szólt a „hölgykoszorúról”, külön is kiemelve a 16. évében járó Lili teljesítményét. Emellett Partali Csaba meghatározó szerepét is kihangsúlyozta.

Lili produkciója azt is bizonyítja, hogy az  OMS-Tata Iron Trade Vívó SE-ben már évek, sőt talán évtizedek óta kiváló műhelymunka zajlik, aminek köszönhetően sorozatban bukkannak fel az igazi tehetségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában