emlékezés

2018.10.15. 07:38

Pákozdon is futottak a katonáink

A 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű rendezvénysorozat keretében a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége kaszárnyafutással emlékezett az aradi vértanúkra, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire és a két világháború sorsformáló, sorsfordító eseményeire.

Petrik J.

A Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége szervezte a több települést is érintő kaszárnyafutást.

Forrás: Beküldött fotó

Az eseményt ünnepélyes keretek között nyitották meg a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárnál, ahol az egyenruhás és sportöltözetű katonák mellett felsorakoztak a komáromi Kempelen Farkas Képesség és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium kadétjai is.

A sportrendezvényen átvitt értelemben és a valóságban is tisztelegtek a katonák hősiessége előtt, majd megkoszorúzták Klapka György tábornok szobrát. Ezt követően Michl József tatai polgármester mondott az alkalomhoz illő köszöntőt.

A megnyitót követően dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Michl József feltűzte a dandár megemlékezés-zászlajára a szalagokat, és elrajtoltak a futók.

A sportesemény útvonala érintette szűkebb hazánkban a valaha volt katonai laktanyákat és háborús emlékhelyeket, ahol megemlékezéseket, koszorúzásokat is tartottak a település vezetői, valamint a katonai szervezetek parancsnokai. A kétnapos futáson a résztvevők Tata mellett érintették Bajt, Esztergomot, Komáromot, Kisbért és Oroszlányt is, a megyehatárt átlépve pedig Bicskét és Csákvárt. A kaszárnyafutás a pákozdi Nemzeti Emlékhelyen zárult, ahol a huszonnyolc útvonalról érkező versenyzők egy újabb, immáron közös koszorúzással emlékeztek az egykori vértanúkra.

Kaszárnyafutás

A magyar honvédsereg megalakulása, valamint az elmúlt 170 esztendő katonahősei előtt tisztelegtek azzal a sportrendezvénnyel, amely október 5-én indult útjára, és az aradi tizenhármak emléknapján fejeződött be. A Magyar Honvédség katonái, valamint a honvéd sportegyesületek képviselői az úgynevezett, Kaszárnyafutás során 1848 kilométert tettek meg futva, míg az eseményhez kapcsolódó kerékpártúra résztvevői 170 kilométert tekertek le.

 

Címkék#katonaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában