expedíció

2018.06.23. 11:25

Suhajda és Klein óriási kihívással néz szembe a Himalájában

Suhajda Szilárd visszatért a Himalájába, hogy Klein Dáviddal meghódítsa a Himalája két, 8000 méternél magasabb csúcsát.

Sz. A.

Forrás: Suhajda Szilárd

A volt esztergomi főiskolás, Suhajda Szilárd és mászótársa, Klein Dávid a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül szeretné megmászni a Gasherbrum I-et (Hidden Peak) és a Gasherbrum II nyolcezer méter feletti csúcsait.

Dávid és Szilárd épségben megérkeztek az alaptáborba, minden rendben van, ahogy Szilárd fogalmazott: „karácsonyi hangulat” fogadta őket, hiszen már az alaptáborban is mindent vastag hóréteg borít. Az elmúlt napokban a tábor kiépítésével voltak elfoglalva, de már alig várják, hogy elindulhassanak az 1-es tábor felé! Az indulás az 1-es tábor felé, a megfelelő körülmények kialakulásával, bármikor megkezdődhet!

Az első, és remélhetőleg az utolsó lavina-élményük is megvolt: egy vélhetőleg nagyobb hózuhatag robaja jutott el hozzájuk: a Gasherbrum hallatta a hangját. Ez persze teljesen természetes, megszokott jelenség, kisebb-nagyobb hócsuszamlások folyamatosan alakulnak ki, ráadásul a Hidden Peak egy aránylag lavinaveszélyes hegy. Hegymászóinknak minden lépésükre ügyelniük kell, ezt persze Ők maguk tudják a legjobban.

A Gasherbrum-expedíció várhatóan egyik legnehezebb szakasza az alaptábort és az 1-es tábort összekötő, erősen felszabdalt Gasherbrum gleccser lesz.

– A már itt tartózkodó expedíció erős csapata háromszor is próbálkozott feljutni az 1-es táborba, mindeddig eredménytelenül! A gleccser minden korábbinál makacsabb akadályt állít a mászók elé: a hasadékok labirintusát kiterjedt, vékony jéggel és hóval fedett tavak tarkítják, mely a sporttársak szerint megkerülhetetlen akadályokat képeznek: többjük is beszakadt már a kellemetlen, jeges fürdőkbe. Mi is sejtettük, hogy az egyik legnagyobb feladat a gleccseren történő átkelés lesz – írta Szilárd beszámolójában.

 

Címkék#Esztergom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában