interjú

2017.11.18. 12:06

Olimpiai ötkarikáról álmodik a legkeményebb csolnoki lány

Szabó Evelin többszörös Wado-kai karate Európa- és magyar bajnokot eredményeiről, a jövőbeli terveiről, valamint az ötkarikás álmairól kérdeztük.

Walczer Patrik

Szabó Evelin (balra) aktívan versenyez, emellett a fiatalokat is felkészíti a megmérettetésekre

Forrás: MW

– Mikor kezdett el sportolni?

– Gyermekkoromban több sportágat is kipróbáltam, 12 éve kezdtem el karatézni. Az edzőim látták bennem a tehetséget. Egyre több díjat zsebeltem be, majd annyira megszerettem a karatét, hogy élsportoló lettem. Régebben Piliscsabán és Tinnyén is tréningeztem, manapság a kondicionális edzésem Dorogon van, a gyorsaságfejlesztő Csolnokon, a karate része pedig Budapesten. A csolnoki egyesület igazolt versenyzője vagyok és gyerekekkel is foglalkozom.

– Melyik korosztálynak tartja az edzéseket?

– Utánpótlással, 5–12 év közötti gyermekekkel foglalkozom.

– Meséljen kicsit a sportágról!

– A karate egy japán eredetű harcművészet/küzdősport. 5 stílusból tevődik össze, ebből 4 alkot egy versenyrendszert. A világszervezetnek egységes rendszere van, ez került bele a következő olimpia programjába. A kupákon formagyakorlatban és küzdelemben mérik össze a tudásukat a sportolók, általában koruknak, övfokozatuknak, súlycsoportjuknak megfelelő kategóriákban. Az előrehaladást övfokozatokban mérjük (kyu és dan), a fehér övtől a feketéig vizsgákon át lehet eljutni. A legtöbb egyesületben hangsúlyt kapnak a sport hagyományos értékei: udvariasság, tisztelet, alázat, kitartás, fegyelem és önfegyelem.

– Négyszeres Európa-bajnok. Hogyan jutott el idáig?

– Jövőre lesz 10 éve, hogy elkezdtem versenyszerűen sportolni. Volt olyan időszak, amikor minden hétvégén a tatamin küzdöttem. Így szereztem kellő tapasztalatot. Egyre nívósabb viadalokon karatéztam. Kerettagként szerepeltem egy lengyelországi kupán, melyet sikerült megnyernem, így bebiztosítottam a helyem a nemzeti csapatban. Európa-bajnokságra úgy lehet kijutni, hogy kvalifikációs versenyeken a legtöbb pontot szerző versenyző képviselheti hazánkat. Először Portugáliában vettem részt, aranyérmes lettem egyéniben és csapatban is, majd a következő években, Angliában, Magyarországon és Belgiumban is megnyertem. Az Európa-bajnokságokról összesen 9 érmet sikerült már bezsebelnem. Büszke vagyok még a Balkán-bajnoki címemre, a magyar bajnoki érmeimre és az összes nemzetközi sikeremre, ezek nem jöhettek volna létre ha nincs mögöttem a családom, akik finanszírozták a versenyeztetésemet. Sajnos az idei Eb-t támogatók híján ki kellett hagynom.

Szabó Evelin (balra) aktívan versenyez, emellett a fiatalokat is felkészíti a megmérettetésekre
Forrás: MW

– Szeptemberben a Budapest Openen harmadik lettem, most pedig november negyedikén Ostravában léptem tatamira. Több, mint 1000 sportoló érkezett a nemzetközi kupára. A döntő ki-ki meccs, nagyon szoros küzdelem volt, ahol második lettem. Az Open kategóriában is elindultam, ahol nincsenek súlykorlátok. Első körben ukrán ellenfelet kaptam, belenéztem egy fejrúgásba így 3-0-ra elhúzott, azon voltam hogy behozzam a hátrányt, de ez nem sikerült. Ő sajnos nem került döntőbe, így nem kerülhettem vigaszágra. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a szurkolást, Gula Gabriellának pedig a felkészítést.

– Melyik lesz a következő megmérettetése?

– Még nincs meg a jövő évi versenyeimnek az időpontja. A távolabbi célom az, hogy kvalifikáljak a 2018. évi világbajnokságra, illetve lesz Angliában is egy Világkupa, amin szintén szeretnék ott lenni. Az álmom, hogy Japánban, a sportág hazájában is küzdhessek. A következő olimpia programjában már szerepelni fog a karate is.

– Álmodozik az ötkarikás játékokról?

– Jó ideje kampányol a WKF azért, hogy az olimpián is ott legyen a sportág. Ez mindenki számára pluszmotivációt jelent. 2018-ban újra indítják a világranglistát így egyenlő esélyekkel indulhatunk. Számomra is jó hír, előttem áll az élet, remélem, tudok rá kvótát szerezni és képviselhetem Tokióban Magyarországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában