gyakorlat

2018.06.23. 20:00

Megfékezték a huligánokat a dorogi stadionban

A labdarúgó-mérkőzéseken előforduló, úgynevezett csapatszolgálati intézkedéseket gyakoroltak a rendőrök a dorogi Buzánszky Jenő Stadionban.

W. P.

Fotó: Walczer Patrik/24 Óra

A megyei rendőr-főkapitányság ideiglenes csapatszolgálati százada mutatta be ezúttal, hogy mit tehetnek a sportszerűtlen magatartást nyújtó futballhuligánok ellenében.

A szimuláció részeként először bevezették a vendégcsapat szimpatizánsait a szektorukba. Ahogy egyre inkább fokozódott a hangulat, a két csoport nem a mérkőzéssel, hanem egymással kezdett el foglalkozni. A gyakorlat szerint rendbontás is történt a lelátón, hiszen az ideges drukkerek kerékpárokat hajítottak be a játéktérre, ezért rendőrök lepték el az ütközőzónát. A vendégszurkolók kiabálva, agresszív viselkedéssel adtak hangot az intézkedéssel szembeni nemtetszésüknek, majd összecsaptak az osztaggal. Végül a rendőrök a parancsnok utasítására főbejáraton kívülre szorították a szurkolókat.

A következő feladatban jelentősen átalakultak az erőviszonyok, ugyanis a vendégdrukkerek csatlakoztak a hazai táborhoz. Ebben a felállásban az ultrák fakockákkal inzultálták a velük szemben felsorakozó rendvédelmiseket, akik parancsszóra megfutamították a szurkolókat. A lelátóról való kiszorítás után azt is gyakarolták, hogy miként emelhetnek ki egy-egy személyt a tömegből. Az igazoltatás sem hiányozhatott, ugyanis a sarokba szorított szurkolókat egyesével ellenőrizték.

A tréning után Rieder Roland rendőralezredes elmondta, hogy a gyakorlat alapjául a 2015. november 21-i Dorogi FC–ETO FC Győr mérkőzés szolgált. A pikáns hangulatú mérkőzésre mintegy 200-300, csoportosan érkező győri huligán látogatott ki, akik a mérkőzés végén, csapatuk teljesítményét látva elindultak a hazai szektor felé. Először megfutamították a rendezőket, majd rátámadtak a békés hazai szurkolókra.

Rieder Rolandttól azt is megtudtuk, hogy kockázatelemzési módszerekkel döntenek a mérkőzések rendőri biztosításáról. Amíg a lelátón minden rendben zajlik, addig a pálya környékén közlekedésbiztonsági intézkedéseket végeznek, balhé esetén pedig pillanatok alatt rendet teremtenek a stadionban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában