Császár

2018.06.20. 15:43

Elképesztően látványos volt a fogathajtók versenye (képek)

Drámai pillanatok és felejthetetlen percek egyaránt akadtak az országos fogathajtó versenyen, amit a Császár közelében levő Egresi réten rendeztek meg immár ötödik alkalommal.

Palásti Péter

Felejthetetlen perceket szereztek a lovasok a nézőknek

Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

A főszervező ezúttal is Kovács Gábor, a Dadi Lovas Klub elnöke volt, továbbá házigazdaként a település önkormányzata. A főbírói szerepkört az Erdőkövesdről érkezett Bocsi Csaba töltötte be, akinek legközvetlenebb segítői a megyénkben élő dr. Szent-

irmai István és Nagy László voltak.

Felejthetetlen perceket szereztek a lovasok a nézőknek
Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

Az idei megmérettetésre 35 fogatot neveztek be. Ezek közül 16-ot csupán egy paci húzott, 19-et pedig kettő. A négylábúak között voltak átlagos méretűek, továbbá olyanok, melyek hátáról a szó szoros értelmében magas lóról beszélhetett volna, aki ráül, illetve egészen kicsik, de még azoknál is kisebbek. Valamennyi patás impozáns szekeret húzott maga után, változó nehézségű terepen.

Akadtak olyan lovak, melyek lábszárvédőt viseltek, az érzékeny hallószervűek pedig színes fülvédőket is, az viszont közös volt valamennyi patásban, hogy igyekeztek hajtóik jelekkel továbbított parancsait a lehető legjobban és legkevesebb idő alatt végrehajtani.

Péntek délután ez a díjhajtással kezdődött, majd szombaton a maratonhajtás következett, ami most is a leglátványosabb versenyszámnak minősült. A tisztáson mesterségesen épített akadályok között, az erdőszéleken pedig árnyat adó fák mellett, illetve természetes vízátfolyásokon keresztül kellett hajtani mindenkinek. Köztük a dadi Szabó Rolandnak, az etei Bene Balázsnak és Nagy Jánosnak, a császári Mánomics Tamásnak, továbbá a kisbéri Szajkó Liliánának és Jámbor Blankának, aki a maga tíz esztendejével a mezőny legfiatalabb tagja volt. Édesapja, Jámbor Vilmos nem vett részt a versenyen, de négyes pónifogatával bemutatót tartott az egyes, illetve kettes fogatokat hajtóknak.

Produkciójáról elismeréssel szólt mindenki, mint ahogy a mocsai Gazder Páléról is, aki egyedüli parahajtóként vett részt a császári találkozón, mivel bal kézfeje hiányzik, ám így is kiválóan helytállt.

Az eredmények

Díjhajtásban a kettes fogatok A-kategóriájában a dadi Szabó Roland volt a legjobb, a B-kategóriában pedig az etei Bene Balázs került az első helyre. Gyermek-kategóriában a kisbéri Jámbor Blanka nem talált legyőzőre, a fiatalok mezőnyében a szintén kisbéri Szajkó Liliána volt a legeredményesebb, míg az egyes fogatok C-kategóriájában a mocsai Gazder Pál állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A második versenynapon, vasárnap lebonyolított maratonhajtásra benevező kettes fogatot hajtók közül az A-kategóriában Szabó Roland szerezte meg az aranyérmet, a B-kategóriában pedig Bene Balázs, míg a második Mánomics Tamás (Császár) lett. A gyerekek mezőnyében Jámbor Blanka a harmadik helyen végzett, a fiataloknál pedig Szajkó Liliána lett az első. C-kategóriában az egyes fogatot hajtóknál Gazder Pál remekelt, és gyűjtötte be a legtöbb pontot.

A vasárnapi akadályhajtás során az A-kategóriás kettes fogatok mezőnyében ismételten Szabó Roland győzött, míg a B-kategóriások között Bene Balázs a második, Mánomics Tamás pedig a harmadik helyen végzett. Ugyancsak bronzérmes lett a gyerekek között Jámbor Blanka, míg a fiataloknál Szajkó Liliána nyert, a C-kategóriások egyes fogatai közül pedig Gazder Pál érte el a legjobb helyezést.

Az összesített végeredmény alapján A-kategóriában a kettes fogatok legjobb hajtója Szabó Roland lett, B-kategóriában Bene Balázs, akit Mánomics Tamás követett. A gyermekek mezőnyében Jámbor Blanka harmadik helyen zárt, a fiatoknál pedig Szajkó Liliána került az első helyre, de ugyanilyen szép eredménnyel büszkélkedhet Gazder Pál is, aki az egyes fogatok C-kategóriájában diadalmaskodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában