Kemma.hu videó

2024.07.01. 06:19

A csodatini edzője Eb-ről, olimpiáról: már minden csak bónusz +videó

A június híre volt, hogy egy 15 éves tatabányai lány aranyérmet és ezüstöt is nyert első Európa-bajnokságán és két számban is indul az olimpián. A magyar úszósport új csillaga minden kétséget kizáróan Jackl Vivien. Edzője, Kocsis Márta a kezdetektől mellette van.

Kemma.hu

A komáromi Brigetio Gyógyfürdőben az immár szurkolásáról is híres Kocsis Mártával, Jackl Vivien edzőjével is beszélgettünk, amikor a friss Európa-bajnok és olimpiai résztvevő úszót és trénerét meglátogattuk.

Turi Bálint, a Brigetio Gyógyfürdő ügyvezetője is gratulált a náluk készülő Jackl Viviennek és Kocsis Mártának az Európa-bajnokságon elért eredményekhez
Turi Bálint, a Brigetio Gyógyfürdő ügyvezetője is gratulált a náluk készülő Jackl Viviennek és Kocsis Mártának az Európa-bajnokságon elért eredményekhez
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás:  24 Óra

– Mikor derült ki Vivienről, hogy tehetségesebb úszó, többre is viheti, akár nemzetközi szintre is eljuthat?
– Négy és fél évesen én tanítottam úszni, már akkor látszott rajta. Nagyon jó a vízfekvése, szerette a vizet, hamar megtanulta a négy úszásnemet. Rögtön kitűnt a kortársai közül.

– Az elmúlt hétvégén befejeződött Európa-bajnokság után kiderült, hogy Vivi, a 23 olimpiára utazó úszó közül két számban is érdekelt lesz. Innentől kezdve esetleg más edzésmódszerek szerint kell dolgozniuk?
– Szerencsére a két számra való felkészülés nagyon hasonló, az első hozza magával a másikat. Így nem kell másképpen edzenünk.

Jackl Viviennel készült interjúnk ITT olvasható.

– Miként alakul az olimpiáig a programjuk?
– Sűrűn. Megyünk Vilniusba, az ifjúsági Európa-bajnokságra, Vivien egyébként még csak serdülőkorú, de ez lesz a harmadik ifjúsági Eb-je. Két éve harmadik volt, tavaly pedig megnyerte a 400 vegyest. Kedden kezdődik a verseny, vasárnapig tart. Július 8-án már nem jövünk haza, elmegyünk edzőtáborba két hétre. Július 20-án érkezünk vissza. Az olimpia utazási programja még nincs meg, annyit tudni, hogy július 29-én négyszáz vegyesen, július 30-án pedig 1500 gyorson versenyez.

Napokkal korábban kiutaznak Párizsba Jackl Vivienék

– Mit tudnak a párizsi körülményekről? A versenyek előtt mennyi idejük lesz ismerkedni helyszínnel?
– Mindenképp a verseny előtt már napokkal előbb megyünk, hogy tudjunk majd edzeni az uszodában és felfedezzük az olimpiai falut is.

– Sokan már most éremesélyesként állítják be Vivient. Ön viszont jól ismeri. Hová várja a két számban tanítványát?
– Én nem látom olimpiai aranyérmesként, mi azzal foglalkozunk, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából. Elmondtam neki, óriási eredmény, hogy ilyen hatalmas egyéni csúcsot és A szintet úszott. 

Innentől kezdve minden csak bónusz, az Európa-bajnokság is az volt. Mindent meg fogunk tenni az olimpián, de nem szeretnék jósolgatni, eddig sem tettem. 

Nem hiszem, hogy olyasmin kellene gondolkoznom, hogy mi lenne ha. Meglátjuk, hogyan kel fel, milyen teljesítményt nyújt a reggeli előfutamban. Sokan elfelejtik, hogy az olimpián az előfutamban is olyat kell teljesíteni, amit mi még soha nem csináltunk, ahhoz, hogy legyen miről beszélni a délutáni döntőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában