Kemma.hu videó

2024.06.29. 15:15

Jackl Vivien elárulta, milyen lett a bizonyítványa a Bárdos-gimiben +fotók, videó

A Tatabányai Vízmű SE úszója a napokban lett felnőtt Európa-bajnok. Jackl Vivien a jövő héten az ifjúsági Eb-n, július végétől pedig a párizsi olimpián is megcsillogtathatja kivételes tehetségét.

Körtvélyfáy Dina

 A tizenöt éves Jackl Vivientől azt is megtudtuk Komáromban tartott edzése után, milyen lett a bizonyítványa és milyen pályára készül.

Jackl Vivien komáromi edzése után adott nekünk interjút
Jackl Vivien komáromi edzése után adott nekünk interjút
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

– A belgrádi Európa-bajnokságra milyen tervekkel utaztál?
– Számítottam rá, hogy sikerülni fog az olimpiai szint 1500 gyorson, de azt nem gondoltam, hogy érmet is szerzek.

– Válogatott csapattársaid gratuláltak? Milyen a kapcsolatod velük? Nem számít, hogy többen közülük, például Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna 20 évvel idősebb nálad?
– Őszintén örülök, hogy befogadtak a csapatba. Nem bánnak velem másképp azért, mert fiatal vagyok.

– Mit szólsz ahhoz, hogy sokan Egerszegi Krisztinával hasonlítanak össze?
– Nyilván megtisztelő, de egyben nagy teher is ez nekem, amitől próbálok elvonatkoztatni.

– Sokan megtanulták a neved, tudják, hogy úszó vagy, Európa-bajnokságot nyertél. Az viszont a nagyközönség előtt nem ismert, hogy hová jársz például iskolába?
– A tatabányai Bárdos László Gimnáziumba járok. Részt veszek az órákon, a készségtárgyak alól vagyok nagyjából felmentve, azokra nem kötelező bejárnom. Ha esetleg elmaradok a tanulással, azokon tudok pótolni. Nagyon támogatóak a tanáraim és az egész iskola is.

– Milyen lett a bizonyítványod?
– Jeles vagyok. Csak irodalomból lettem négyes, a többi tárgyból ötöst kaptam.

– Mi a kedvenc tantárgyad?
– A biológia és a kémia. Amerikában szeretnék tengerbiológiát tanulni, és ahhoz kellene ez a két tárgy.

– Voltak a családodban olyanok, akik sportoltak? Mit lehet tudni például Jackl Vivien szüleiről?
– Anyukám és apukám is sportoltak régen. Anyukám focizott, kosarazott, atlétikázott, apu is focizott. A nővérem régebben úszni járt, de aztán abbahagyta, csak én maradtam ebben a sportban.

– Miért éppen az úszást választottad?
– Anyuék azért írattak be, hogy magabiztosan mozogjak a vízben, nem süllyedjek el, ne fulladjak vízbe. Márti néni, az edzőm mondta, hogy van bennem potenciál, úgyhogy maradtam az uszodában.

– Hogy alakulnak a napjaid az olimpiáig? Itt gyakorolsz Komáromban vagy mostantól edzőtáborozás vár rád? Milyen Komáromban edzeni?
– Vasárnap már utazom az ifjúsági Európa-bajnokságra, onnan pedig Törökországba megyünk edzőtáborba. Nagyon jó Komáromban edzeni. Örülök neki, hogy nyáron kint lehetünk, ez a környezet feldobja az embert.

– Nem zavar, hogy sokan már olimpiai aranyérmesként, dobogósként emlegetnek?
– Erre próbálok nem gondolni, nem terhet rakni magamra. Szeretnék először csak a döntőbe bekerülni, megúszni a legjobbamat. Aztán majd meglátjuk, hogy ebből mi lesz.

A komáromi fürdő fogadta be Jackl Vivienéket

Turi Bálint, a komáromi Brigetio Gyógyfürdő ügyvezetője is köszöntötte Jackl Vivient és edzőjét. Lapunknak arról is beszélt, a tatabányai úszok azért edzenek náluk ezen a nyáron, mert az ottani uszodában ereszti a vizet a medence.

Bár a komáromi medencék ebben az időszakban elég telítettek, nem hagyták cserben Vivienéket, örömmel adtak nekik helyet, hiszen rendelkeznek 50 méteres medencével, amely alkalmas a világversenyekre való felkészüléshez. Turi Bálint hozzátette, nagyon büszkék arra, hogy ilyen kiváló úszók edzenek náluk, örülnek Vivien sikereinek és nagyon szurkolnak neki az olimpián.

Az ügyvezetőtől megtudtuk azt is, hogy Ússzunk ki az olimpiára címmel kezdeményezést is hirdettek a fürdőben, amelynek lényege, hogy leússzák a Komárom-Párizs távolságot. A program célja az úszás, a sport és az olimpia népszerűsítése. Aki július 20. és 26. között náluk úszik, az kitölthet egy regisztrációs lapot, arról, milyen hosszú távot tett meg, majd bedobhatja egy ládába. Július 26-án összeszámolják a kilométereket, másnap pedig kihirdetik, sikerült-e az akció. Aki megadja az elérhetőségeit, az sorsoláson is részt vesz, a nyertesek többek között fürdőbelépővel, színházjeggyel és társasjátékkal gazdagodhatnak. Turi Bálint hozzátette, Viviennek is mesélt a kezdeményezésről, akinek nagyon tetszett az ötlet, fülig ért a szája.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában