Jackl Vivien

2024.06.20. 11:32

Ő az új magyar úszócsoda: az első felnőtt Eb-jén lett ezüstlány a 15 éves tini

A tatabányai úszósport fiatal tehetségét hasonlították már Egerszegi Krisztinához, látták benne Hosszú Katinka utódját. Jackl Vivien most élete első felnőtt Európa-bajnokságán mutatta meg, mire képes.

Kemma.hu

A tatabányaiak csodaúszója, Jackl Vivien a szerda délelőtti előfutamokból a legjobb idővel kvalifikált a női 400 méteres vegyesúszás döntőjébe, a belgrádi felnőtt úszó-Európa-bajnokságon. Az üstökösként berobbanó csodatini az első előfutam négyes pályáján kapott helyet, egy futamban a pályafutása tizenegyedik Európa-bajnokságán szereplő, harmincöt esztendős Jakabos Zsuzsannával. Vivien második, Zsuzsa bronzérmes lett a fináléban. 

A tatabányai úszósport fiatal tehetségét hasonlították már Egerszegi Krisztinához, látták benne Hosszú Katinka utódját. Jackl Vivien most élete első felnőtt Európa-bajnokságán mutatta meg, mire képes.
Jackl Vivien és Jakabos Zsuzsa belgrádi vizes Európa-bajnokságon a 400 méter vegyes döntőjében
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

A döntőben a TVSE ifjú titánja, 4:38.96-ot úszott, az izraeli Anastasia Gorbenko pedig 4:36.05 perccel nyert. Pillangón Gorbenko másfél testhosszat vert a mezőnyre, háton azonban Jackl már 150 méternél megelőzte riválisát, és féltávnál két és fél méter volt az előnye. Mellen Gorbenko visszaelőzött, Jakabos pedig a harmadik helyen tempózott. A gyorsra Jackl négy méter hátránnyal fordult rá, a különbség tovább nőtt, a sorrend pedig végül meg is maradt.

– Az idő miatt egy picit szomorú vagyok, de az edzőm azt mondta, hogy a helyezéssel, az éremmel törődjek, hogy ezt ne engedjem ki a kezemből. A délelőtti úszás még egy kicsit azért bennem maradt – idézte az MTI Jackl Vivient, aki egyébként az áprilisi országos bajnokságon nagyszerű idővel (4:34.98 perc) ugrotta meg az olimpiai szintet.

A Magyar Úszó Szövetség videójában aztán már arról mesélt a nem egyszer Egerszegi Krisztinához hasonlított Jackl, hogy gondolt ugyan rá, hogy éremesélyes lehet, de igazán nem számított rá. Meg is élni az éremszerzést pedig ismét egészen más érzés. Annak pedig nagyon örült, hogy sikerült egy nap alatt kétszer is 4:40-es idő alatt úsznia. 

Jackl Vivien a belgrádi vizes Európa-bajnokságon
Jackl Vivien nem először győzte le Jakabos Zsuzsát. A vizes Eb-n 400 méter vegyesen most ezüstöt úszott
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Jackl Vivien nem először győzte le Jakabos Zsuzsát

Jakabos Zsuzsa, ahogy azt a szövetség felidézte, arra figyelmeztette az ifjú titánt és mesterét, hogy Vivi nehogy beleragadjon évekre abba, amibe annak idején ő is, hogy „jaj, csak legyek túl rajta”. 
–  A négyvegyes könnyen ilyesmire ragadtatja az embert, de nagyon rosszat tesz, ha így közelít valaki hozzá. Én már túltettem magam ezen, ezért csinálom még mindig –  fogalmazott. 

A csodatini előzi az úszás nagyjait

Jackl Vivien a 2021-es ifjúsági országos bajnokságon majd' hat másodperccel javította meg Egerszegi Krisztina 1987-ben felállított korosztályos csúcsát 400 vegyesen. 

  • A 2023-as országos bajnokságon vb-szintidőn belül úszva előzte meg Jakabos Zsuzsát 400 vegyesen, 
  • a 2024-es felnőtt ob-n pedig úgy nyert 4:34,96 perces idővel, hogy a második helyezett, a 200 pillangón olimpiai szinten úszó Kapás Boglárkára négy, a harmadik Mihályvári-Farkasra négy és fél másodpercet vert. Az akkor a 200 vegyesen bronzéremmel visszatérő Hosszú Katinkát pedig tizenkét másodperccel verte.

Jackl edzője, Kocsis Márta kiemelte: most nem (az amúgy Eb-aranyat érő - a szerk.) áprilisi ideje közelében ússzon Vivien.

– Most egyértelműen az olimpiára gyakoroltunk, és örülök, hogy délelőtt és délután is 4:40-en belül jött. Amikor Pesten úszta a 4:34-et, akkor délelőtt túl sokat nem kellett kiadnia magából, most azonban éreznie kellett, mire lesz szükség a döntőhöz Párizsban. Persze, a mellúszása még nem mérhető Gorbenkóéhoz, de ez vegyes, mindenkinek van erőssége és gyengéje, Vivinek a mellúszás a gyengéje, dolgozunk még rajta. És azért álljon meg a menet: mégiscsak 

először úszott életében felnőtt Európa-bajnokságon, ahol valóban felnőttek között lett ezüstérmes, tizenöt évesen. 

Szerintem ezzel elégedettnek kell lennünk – fogalmazott a tréner, aki a kezdetektől Vivien mellett van. Anno ő tanította meg úszni is, ahogy a Kemma.hu-nak elárulta. Gyurta Dániel olimpikon is méltatta már a közelmúltban Vivien tehetségét.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában