Jackl Vivien

2024.06.22. 18:23

Dupla történelmet írt és Egerszegin is túlnőtt első Eb-jén a csodaúszó tini

1500 méteres gyorsúszásban szó szerint leiskolázta a mezőnyt a mindössze 15 éves tatabányai úszólány. Jackl Vivien élete első felnőtt Európa-bajnokságán történelmet írt.

Szűr Annamária

Ahogy arról beszámoltunk, pénteken élete első felnőtt Európa-bajnokságán 1500 méter gyorson aranyérmet szerzett a Tatabányai Vízmű SE fiatal tehetsége, Jackl Vivien. A 15 éves fenoménnak ez a második érme a kontinenstornáról, hiszen hét közepén 400 méter vegyesen ezüstöt szerzett. A gimnazista duplán is történelmet írt Eb-aranyával, ráadásul Egerszegi Krisztina több korábbi teljesítményét is túlszárnyalta.

1500 méteres gyorsúszásban szó szerint leiskolázta a mezőnyt a 15 éves tatabányai úszólány. Jackl Vivien élete első felnőtt Európa-bajnokságán történelmet írt.
Jackl Vivien és az arany: a 15 éves tatabányai lány a legfiatalabb magyar Európa-bajnok lett élete első felnőtt Eb-jén
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Ahogy a Magyar Úszó Szövetség írja, az 1500 méter döntőjében Vivi már 500 méternél az élre állt, majd fokozatosan elúszott a többiektől, végül pedig majdnem 10 másodperccel a második helyezett előtt csapott be a célba, 16:06,37-es, olimpiai A-szintes idővel, ami egyben egyéni csúcs is lett. Edzője, Kocsis Márta már a döntőben alig tudta elhinni, ahogy a kicsi lány úszik. Vivi pedig, mint mondta, mivel a délelőtti úszása nem volt olyan jó, pláne nem számított erre az eredményre. 

Jackl Vivien történelmet írt az eb-n
Jackl Vivien (j) és a negyedik helyezett Mihályvári-Farkas Viktória a belgrádi döntőben
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Legfeljebb a harmadik helyben bízott. Nos, mint látjuk, sikerült az arany is, és ezzel a tatabányai tini lett a magyar úszósport 100. egyéni Eb-győzelmét szerezte meg, valamint ő lett a legfiatalabb Európa-bajnokunk. Ismét egy jelző, egy eredmény, amely miatt nem alaptalanul hasonlítják a világ egyik legsikeresebb úszójához, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinához, de Hosszú Katinka utódjának is kiáltották már ki.

Jackl Vivien ismét túlszárnyalta Egerszegit 

A TVSE ifjú tehetsége a hét közben 400 méter vegyesen szerzett ezüstjével több 400 méteres Egerszegi-időt is túlszárnyalt.

  • A ’91-es Eb-n ugyanis Egerszegi 4:39,78-cal győzött, míg most Vivi 4:38,96-tal lett második. 
  • 1993-ban Sheffieldben Egér 4:39,55-tel lett bajnok, Vivi ideje ennél is jobb volt most ebben a számban. 
  • 1995-ben Bécsben pedig 4:40,33-tel nyert Egér, ami még mindig kevesebb, mint Vivi 400 méter vegyesen elért ideje.

További érdekes párhuzam Egerszegi és Jackl között, hogy az ország Egérkéje annak idején, az első olyan Eb-jén, amelyen érmet is szerzett, szintén második lett 400 méter vegyesen, Bonnban, 1989-ben. Ő pont akkor lett 15, a születésnapján kezdődött a torna. Vagyis körülbelül 9 hónappal volt fiatalabb, mint most Vivi, aki tavaly októberben lett 15. Egerszegi 1500 méteren nem versenyzett, így Vivi Eb-aranyat érő idejét nem tudjuk összevetni vele. Egér, ahogy egy ország hívta akkor, már 1987-ben is szerepelt a strasbourgi felnőtt kontinenstornán, 100 és 200 méter háton, és az 5., illetve a 4. helyen végzett. 

1500 méteres gyorsúszásban szó szerint leiskolázta a mezőnyt a 15 éves tatabányai úszólány. Jackl Vivien élete első felnőtt Európa-bajnokságán történelmet írt.
Aranyos mosoly, szó szerint. Vivi óriásit úszott az 1500 gyors döntőjében
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Jackl Vivi 2021-ben a kaposvári országos bajnokságon Egerszegi Krisztina 34 éves, korosztályos országos rekordját is megdöntötte, már akkor is olimpiai szinten úszva. 

A Euroepan Aquatics TV-nek Vivi arról beszélt, még mindig levegő után kapkodva, miután kiszállt a medencével, hogy az olimpiai A-szintet meg szerette volna úszni, és nem is tudta elhinni, hogy nyernie is sikerült. Mindez a videó végén tekinthető meg:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában