Kézilabda

2024.06.23. 21:06

Cristian Ugalde: Nagy lelkesedéssel várom a feladatot

Júniusban érkezett a hír, hogy új edző fogja vezetni a Kék Tigriseket. Cristian Ugalde elárulta, hogyan érzi most magát, illetve milyen tervekkel készül vezetni a Tatabányát.

Petrik József

A MOL Tatabánya KC magyar bajnoki bronzérmes kézilabdacsapatának vezetése Cristian Ugaldét bízta meg a Kék Tigrisek vezetőedzői feladatainak ellátásával. Az új szakvezetővel, aki eddig játékosként szolgálta a klubot, a közelmúltban beszélgettünk a kinevezéséről, elképzeléseiről, várakozásairól.

Júniusban érkezett a hír, hogy új edző fogja vezetni a Kék Tigriseket. Cristian Ugalde elárulta, hogyan érzi most magát, illetve milyen tervekkel készül vezetni a Tatabányát.
Cristian Ugalde, a MOL Tatabánya új trénere
Forrás: Tatabánya Kézilabda Club/Facebook

Az új vezetőedző tervei

– Milyen érzésekkel és tervekkel veszi át a Tatabánya gárdáját? – kérdeztük a szakvezetőt.
– Nagy lelkesedéssel és izgalommal várom a feladatot. Szeretnék örömet szerezni csapatunknak, hogy a játékosok élvezzék a játékot, mert ez megjelenik majd a pályán is. 

Gyors kézilabdát akarunk játszani, hogy jobban tudjam használni a széleket, még akkor is, ha az ellenfél néha nem engedné.

 Szeretnék javítani a beálló játékunkon és a szélsőket többször játékba hozni. Hiszem, hogy jó csapatunk van, és mindenki hozzá tud majd tenni az eredményességünkhöz. Sokat fogunk dolgozni az alapozás során, így a játékosoknak lesz idejük megtanulni a szisztémát és a saját szerepeiket ebben a rendszerben.

– Hogyan érzi magát, most, hogy „főnökként” irányít majd olyan játékosokat is, akikkel nem régen még együtt küzdött a pályán?
– Ez egy furcsa helyzet és az is lesz, de szerintem, inkább kívülről nézve érdekes, mint amilyennek mi belülről megéljük. Mindenkivel jó kapcsolatot ápoltam játékosként, de a tavalyi szezonban, második legidősebbként, úgymond plusz tiszteletet kaptam a srácoktól. Amikor a karácsonyi vakáció előtti utolsó héten edzőként kellett tevékenykednem, mindenki nagyon pozitívan „állt hozzám”. Támogattak, meghallgattak és komolyan vettek. 

Emiatt nincs kétségem afelől, hogy mindannyian tudják majd, hogyan kell egyensúlyba hozni, helyesen kezelni az új pozíciómat.

 Ugyanakkor azt is tudom, hogyan jár az eszük, tudom, hogyan segíthetek nekik javítani a gyengeségeiken és megerősíteni az erős pontjaikat, mert mindegyiket nagyon jól ismerem.

– Meglepte a klub döntése, vagy már felkészült erre a feladatra?
– A játékos szerződésemet tavaly októberben újabb egy évvel meghosszabbították. Az volt az elképzelés, hogy játszom még egy évet, majd átkerülök a technikai stábhoz. Írott megállapodás erről nem született, de elméletben megfogalmazódott az egyesületnél és bennem is. De nem gondoltam volna, hogy erre már idén lesz lehetőségem. Bár ebben az évben meglesz a mesteredzői licencem, így a klub mindig is tisztában volt ezzel a lehetőséggel. Szóval, amikor megemlítették nekem, azért egy kicsit megdöbbentem, mert az azt jelentette, hogy a szezon végén abba kell hagynom a játékot, anélkül, hogy elbúcsúzhattam volna a csapattársaimtól, a barátaimtól, a családomtól és a szurkolóimtól az utolsó meccsemen, mint játékos. Mondjuk úgy, hogy nem teljesen így képzeltem el a visszavonulásomat, de az életben néha nem úgy történnek a dolgok, ahogyan eltervezzük azokat. Ha az élet felkínál egy lehetőséget, rajtunk áll, hogy megragadjuk-e. Én ezt a lehetőséget örömmel vettem, mivel pályafutásom utolsó éveiben már arra készültem, hogy ha egyszer befejezem, akkor majd ebben a szerepkörben szeretném kipróbálni magam. Száz szónak is egy a vége, örülök és készen állok az előttem álló kihívásokra.

– Miként tudja hasznosítani a sikeres pályafutása során szerzett tapasztalatait a kispadon?
– Pozitívum, hogy nagyszerű edzőkkel volt szerencsém együtt dolgozni, akiktől mind tanultam valami jót. Emellett kiváló klubokban kézilabdázhattam. Láttam néhány hibát is, ezeket kijavítva, a jó dolgokat megtartva szeretném, a karrieremet felépíteni. Saját tapasztalatból tudom, hogyan érzi magát a játékos a szezon különböző szakaszaiban, ezért ennek megfelelően szeretném a munkát is felépíteni. Tudom, hogy adott helyzetben hol kell jobban koncentrálni és még keményebben dolgozni, vagy esetleg picit lazítani, hogy a játékos is jól érezze magát, mert az kivetül a sportoló teljesítményére is. Emellett, miután a legtöbbjükkel dolgoztam, tisztában vagyok azzal, hol segíthetek nekik fejlődni, mivel első kézből tudom, melyek a gyengeségeik.

Júniusban érkezett a hír, hogy új edző fogja vezetni a Kék Tigriseket. Cristian Ugalde elárulta, hogyan érzi most magát, illetve milyen tervekkel készül vezetni a Tatabányát.
Nagy feladat előtt áll az új vezetőedző
Forrás: Tatabánya Kézilabda Club/Facebook

Soha nem könnyű az edzők dolga

- Hogy érzi, felkészült erre a meglehetősen nehéz feladatra?

- Nagyon várom a kezdést. Kifejezetten motivált vagyok, hogy belevágjak ebbe az új, kihívásokkal teli feladatba. Olyan ember vagyok, aki szereti a tökéleteset keresni. Ha csinálok valamit, sokat gondolkozom rajta, amíg rá nem találok arra, amit igazán helyesnek tartok. Tehát nem kétséges, hogy száz százalékot adok majd magamból. Attól a naptól, hogy elvállaltam ezt a szerepet, elkezdtem mindent beleadva dolgozni, hogy minél hamarabb véglegesítsem a játékoskeretet, és minél jobban megismerjem a játékosaimat még az alapozás kezdete előtt.

- Mit vár el öntől és a csapattól a klubvezetés a 2024-25-ös szezonban?

- Egy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó stabil csapatot. Mert sok hullámvölgy volt az elmúlt hónapokban. Ezért is nagyon büszke vagyok arra, hogy az egyesület bízik bennem, és átvehetem a gárda irányítását. Rengeteg munka áll még előttem, ám, ha bizalmat szavaztak nekem, az azért lehet, mert úgy gondolják, van valami, amit behozhatok abba, ami jelenleg hiányzik a Tatabányából.

Nagy munka vár az új mesterre
Forrás: Tatabányai Kézilabda Club/Facebook

- Ennek tükrében mire számít, mivel lennél elégedett a bajnokságban és a kupákban?

- A Tatabánya „mindig” a harmadik helyezésre törekszik, ez a fő célunk. Ismerjük a Veszprém és a Szeged potenciálját, akik mindig egy lépéssel a többiek felett állnak, de ezekre a meccsekre is száz százalékosan készülünk. Nem szeretek veszíteni, és megpróbáljuk őket is meglepni. Tudjuk, nehéz, de semmi másra nem gondolok, csak munkára és még több munkára. A Magyar Kupában szeretnénk bejutni a négyes döntőbe. Ha a finálét megelőző fordulókban elkerüljük a Veszprémet és a Szegedet, akkor be kell jutnunk a legjobb négy közé. Igaz, egyetlen meccsen bármi megtörténhet, de azért fogunk dolgozni, hogy a legjobbak között lehessünk. Az Európa Ligában pedig az lenne az álmom, hogy bejussunk a négyes fináléba. Mindig is így volt, de soha nem értem el. Négy német csapat lesz, négy francia és három portugál. Nagyon nehéz kupasorozat ez, ahol első körben a csoportból kell továbbjutni. 

Az álmom, ettől függetlenül, az EL final four.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában