Pecások

2023.06.05. 13:55

Ennek a galócának minden horgász a csodájára jár: ritka halat fogtak a Dunában

Nagyon ritka halfajt sikerült zsákmányolnia pergető módszerrel Farkas Csabának a minap határfolyónkon. Egészen pontosan egy dunai galócát (Hucho hucho).

Kemma.hu

Mint azt a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) a Facebook-oldalán közölte, hogy a dunai galóca korábban csak a Duna felső és középső szakaszának vízgyűjtő területén, különösen magában a Dunában és mellékfolyóiban élt, napjainkban azonban Rajnába és a Rhône vizébe is betelepítették. Magyarországon a Duna és a Tisza felső szakaszán, valamint a Dráva-Mura vízrendszerében fordul elő, de nagy állományai itt sincsenek. Fokozottan védett halfaj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Farkas Csaba meg is osztotta a nagy és különleges fogás részleteit a szövetséggel. Mint mondta, úgynevezett kis crankkel dobott be párat, amikor egyszercsak nagy ütést észlelt a part mellett. 
− Erősebbnél erősebb kirohanásokkal ment az ellenfél, gondolatban már egy jó harcsára kezdtem el gyanakodni, de aztán 10 perc múlva hatalmas öröm ért amiben szerintem a Dunán az elkövetkező 50 évemben nem lehetséges. 

Első felhúzásnál kicsit meglepődtem, mivel ilyen fej- és szájszerkezettel még nem találkoztam.

Mint kiderült egy hatalmas dunai galócával sikerült összekeverednem, akit nagy áldozat árán, de képre tudtam csalogatni, majd továbbengedtem − részletezte a horgász, aki úgy véli, élete halát fogta ki. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában