Az erő vele van

2023.01.07. 18:16

Több edzés és kevesebb alvás a vb-t kétszer is megjárt tatai fitneszversenyző titka

Egész életét végigkísérte a sport, végül a crossfitnél kötött ki. Középiskolában tanít, heti négyszer edz és büszke édesapa. Ő Kuti Ádám, akivel ezúttal a CrossIron magazin beszélgetett.

Kemma.hu

Kuti Ádám 2021-ben indult az első vb-jén. Svédországban, csapatban képviselte hazánkat és Komárom-Esztergom megyét. Ádám életében azóta sincs megállás, a tatai édesapa azóta megjárt még egy világbajnokságot, ahol egyéniben szerepelt.

Kuti Ádám Mexikóban 23. helyezett lett. Mint azt a CrossIron magazinnak elárulta, úgy érzi, hogy sok taktikai hibát vétett, a fő probléma nem az erővel vagy az állóképességgel volt.

– Természetesen az eredménnyel nem vagyok elégedett, ha az lennék, akkor nem lennék versenyző... Mindenesetre egy teszt kivételével – ez is a lutri 100 egyben teljesítendő ugrálókötél duplatekerésen ment el – mindenben jobbat mentem, mint itthon – fogalmazott Ádám.

Kuti Ádám crossfit
Ádám kétszer járta meg a vb-t, és nincs megállás
Forrás: CrossIron

Kuti Ádám célja, hogy addig versenyezzen, amíg ez számára örömet és kihívást jelent. A jövőben is szeretne még felnőttben indulni, öt év múlva pedig talán már érdekes lesz számára a masters kategória is.

– Nagyon szeretném megmutatni majd a gyerekeimnek, hogy milyen az, amikor apa versenyzik, ezzel példát mutatva és sportolásra sarkalva őket – mondta az édesapa, akinek az egész életét végigkísérte a sport. Ádám kosárlabdázott, majd középiskolában kipróbálta a súlylökést, diszkoszvetést, ezek mellett pedig beleszeretett a küzdősportokba: kempózott, brazil jitsuzott, boxolt is.

A legmeghatározóbb versenyek:

  • 2014 A CrossMajális volt élete első versenye
  • 2016 A CF B’Bros-ban volt az első RX versenye
  • 2017 Balaton Open. itt érte élete legnagyobb pofonja
  • 2018 Az első nemzetközi versenye szlovákiában, a Summer Challenge
  • 2019 Restart Kupa, Summer Challenge 2. helyezések, StrongBody Throwdown Rx 3. helyezés
  • 2021 A kiemelkedő verseny a svédországi iF3 VB volt (csapatban)
  • 2022 Az Austrian Throwdown, az eddigi legkiemelkedőbb szervezésű verseny, illetve az idei  iF3 VB (egyéniben)

Kuti Ádám a sport mellett főállásban tanít egy középiskolában, ahol a testnevelés mellett anatómiát, gimnasztikát, edzéselméletet és egyéb elméleti tárgyakat is oktat. Igyekszik a testnevelés órákon népszerűsíteni a fitneszt.

– Engem 2012 vége felé talált meg a crossfit. Két oka volt, hogy ezt a sportot választottam: egyrészt ekkor aktívan bunyóztam és szerettem volna valami kiegészítő sportot magamnak, amitől még jobb lehetek. Valamint szerettem volna még jobban kinézni. Aztán természetesen jött a YouTube és az akkori Games videók orrba-szájba nézegetése, meg az egyszerűbb benchmark wodok kipipálása. Akkor még edző nélkül, csak úgy a szombathelyi egyetem egyszerű kis konditermében – emlékezett vissza a fitneszversenyző.

Ádám heti négyszer edz, amiből három crossfit, egy pedig állóképesség-fejlesztés és egyéb kiegészítők. De az idén szeretné a heti edzésszámot szeretné visszatornázni heti ötre. Regenerációban nincsenek nagy igényei. Mint mondja, igyekszik az edzések közötti pihenőidőt okosan és tervezetten beosztani, a gyerekek előtt pedig még tudott megfelelő mennyiséget aludni is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában