Téli Úszó vb

2023.01.28. 18:41

Plavec Péter, a komáromi jegesúszó megállíthatatlan

Egy arany, egy ezüst és egy bonzéremmel tért haza a szlovéniai vb-ről, de már újabb nagy megmérettetésre készül.

Kemma.hu

Ismét világbajnok a komáromi jegesúszó

Forrás: Plavec Péter

A szlovéniai Bled adott otthont 2023-ban a Téli Úszó-világbajnokságnak. Plavec Péter, a komáromi születésű jegesúszó az 1000, a 450, a 200 és a 100 méteres távon is versenybe szállt.  Plavec Péterről már több alkalommal  írtunk, hiszen korábban Lengyelországban a két vb ezüstérem mellett egy aranyat is akasztottak a nyakába, majd később ő volt az, aki társaival átúszott cápáktól hemzsegő jéghideg vízben Alcatraz-szigetéről San Franciscoba. 

Az 1000 méteres nyíltvízi távon bóják jelölték a pálya útját. A Bledi-tó vize 5-6 , míg a levegőé 0-5 celsius fok között mozgott a megmérettetetés napján.  Ahogy arról Péter beszámolt: a hely gyönyörű volt, mindent hó takart, és a mesés körülmények közt 41 ország versenyzője szállt vízbe. 

– Őszintén szólva nekem a hosszú táv jobban passzol, jobban is élvezem és és ez az eredményeimen is meglátszik. 1000 méteren nyolcan ugrottunk vízbe a startvonalról.  - mondta el a jegesúszó, aki hozzátette: mindegyik versenytárs nagyon erős úsz volt.

Pétertől azt is megtudtuk, hogy a rövidebb távokon nem vadvízben, hanem medencében úsznak, így itt nincs is testi kontaktus, ellenben a hosszútáv esetében, ahol indulásnál, előzésnél vagy éppen a bóják kerülésénél gyakran fordul elő ütközés.

− A rövid táv igazából nem is az én világom, csak azért indultam el most is, hogy edzésben maradjak és ússzak azokon a napokon is, amikor készültem az 1000 méterre - magyarázta. A verseny végül kiválóan ért véget, hiszen a komáromi versenyző 1000 méteren arany, 450 méteren ezüst, 200 méteren pedig bronzérmet szerzett. 

Továbbra sem áll meg. Február 25-én már vár rá egy újabb komoly megmérettetés a Hallstatti-tóban, majd néhány kisebb versennyel szeretné zárni a téli szezont. Ezt követően megkezdődik a felkészülés a nyárra, hiszen június elején indul a spanyolországi Celta de Vigoba, ahol a 27 kilométeres Batalla de Rande versenynél ismét rajtkőre áll.

Szépen csillogtak az érmek Plavec Péter nyakában
Szépen csillogtak az érmek Plavec Péter nyakában
Forrás: Plavec Péter

− Ezen a versenyen egy hajóval kivisznek egy szigetre és onnan kell majd kiúsznom a szárazföldre - mesélte izgatottan a világbajnok. 

Plavec Péter egyébként úszásairól folyamatosan posztol Instagram-oldalán  is, így ha bárkit érdekel a téli úszás, vagy a hosszútávú úszás, számos technikát eltanulhat, és Péter is szívesen ad tanácsokat a hozzá fordulóknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában