Tenisz

2023.01.31. 21:22

Fucsovics Márton is aláírást osztott a baji fiataloknak (fotók)

A hétvégi tatabányai Davis-kupa-mérkőzésre készülő magyar csapat tagjai és vezetői voltak a baji Gerecse Teniszklub vendégei.

Kun Attila

A magyar válogatott és a Baj KSE kötelékébe tartozó Gerecse Teniszklub játékosai és vezetői természetesen összeálltak egy csoportképre

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Hétfő este jelentős eseménynek volt helyszíne a baji teniszcentrum, hiszen közönségtalálkozó keretein belül itt tette tiszteletét a hétvégén Tatabányán Davis-kupa-mérkőzést játszó magyar válogatott, valamint a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) több vezető tisztségviselője. Sütő Csilla, a szövetség főtitkára mellett Bar­dóczky Kornél fejlesztési igazgató, Sávolt Attila szakmai igazgató, a Davis-kupa-kapitány Nagy Zoltán és természetesen a játékosok, így első számú teniszezőnk, Fucsovics Márton, valamint Madarász Gergely, Marozsán Fábián, Piros Zsombor és Valkusz Máté is részt vettek a népes, mintegy száz érdeklődőt fogadó rendezvényen. 

A megjelenteket, így többek között Bencsik Jánost, a térség országgyűlési képviselőjét és Schunder Tibor polgármestert Kolok János, a Baj KSE elnöke köszöntötte, aki bemutatta az egyesület tenisz-szakosztályát, a Gerecse Teniszklubot. Ezt követően Bencsik János beszédét hallhattuk, majd Rácz Dávid vezetőedző vázolta a Bajon folyó szakmai munkát. Ezután Simon János „tanár úr” (a megszólítás nem véletlen, a magyar válogatott utánpótlásedzője hosszú ideje a gödöllői egyetem testnevelő tanára) mutatta be a válogatott tagjait. 

A helyi fiatalok is szót kaptak, az ifjú Mészáros Dávid például elmondta, hogy az edzéseken mindent megtesz azért, hogy jó játékossá váljon, célja, hogy egyszer Rafael Nadal akadémiáján tanulhasson, és több Grand Slam-tornát nyerjen, mint Rafa (bátor vállalkozás, a spanyol klasszis világrekordot jelentő 22-nél jár...). Ezt követően a Gerecse Teniszklub ajándékait vették át a vendégek, majd a helyi Juhász Milán előadását hallgathatták meg a résztvevők. A programot kötetlen beszélgetés és természetesen aláírásgyűjtés zárta. 

Hogy hogyan zajlik a válogatott felkészülése, arról Nagy Zoltán Davis-kupa-kapitányt kérdeztük. 
– Már december elején megkezdtük a felkészülést a budapesti Nemzeti Edzésközpontban. Ugyanitt a múlt héten Fucsovics Márton, Piros Zsombor és Valkusz Máté már együtt edzett, Madarász Gergely és Marozsán Fábián pedig versenyről érkezve ma csatlakozott hozzánk, így érkeztünk ma reggel Tatabányára, majd a tatai szálláshelyünkre. Mivel egy pálya van a tatabányai csarnokban, ahol a franciák is edzenek, így feszes a beosztásunk, de délelőtt és délután is tudtunk, illetve tudunk gyakorolni. A csarnok egyébként minden igényünket kielégíti – tudtuk meg a kapitánytól, aki örömtelinek tartja, hogy működnek olyan teniszközpontok az országban, mint a baji. 

Az MTSZ szakmai igazgatója, a pályafutása csúcsán a világranglista 68. helyéig jutó, de egy betegség miatt idejekorán visszavonuló és természetesen a magyar Davis-kupa-csapatban is alapembernek számító Sávolt Attila a magyar tenisz­sport jelenlegi helyzetét vázolta. – Évtizedek óta nehéz helyzetben van a sportág hazánkban, amely az elmúlt két évtizedben sajnos folyamatosan leépült. A taós sportágak mellett nehéz labdába rúgni, ráadásul a tenisz egy bizonyos szint felett már nagyon drága sport, emellett szakemberhiánnyal is küszködünk. Vannak azonban biztató jelek, a női és férfiválogatottunk is fiatal, 5-6 évre jó kezekben van, emellett vannak fiatal tehetségeink. 

Sportágtörténeti esemény, hogy a magyar teniszválogatott vármegyénkbe látogat. A közönségtalálkozó hátteréről Kolok János beszélt: – Sütő Csilla főtitkárasszonnyal vettük fel a kapcsolatot az ötletünkkel kapcsolatban, legnagyobb örömünkre szívesen vállalták a részvételt. Egyszerűen ment minden, nagyobb erőfeszítésre számítottunk a szervezéssel kapcsolatban, kellemes meglepetés ért minket – mondta a sportvezető, aki további két vármegyei szálra is kitért. A válogatott játékosa, Piros Zsombor 2017-ben már járt Bajon, amikor a pályaátadón meghívottként bemutatómérkőzést vívott, míg Simon János korábban két évig járt Bajra, ahol Kolok János lányát, Dorkát edzette. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában