Múltidézés

2023.01.09. 13:53

„Állandó stresszben tartotta a védelmeket” - Vincze Pilu így emlékszik Gianluca Viallira

Pilu a válogatottban és klubszinten is játszott a legendás csatár ellen.

Kun Attila

Vincze Pilu a Lecce játékosaként is pályára lépett Vialli ellen

Forrás: Montázs: Kemma.hu

Ahogyan arról már beszámoltunk, pénteken, 58 éves korában, hasnyálmirigyrákban elhunyt az egykori világklasszis olasz labdarúgó, Gianluca Vialli. A kiváló csatár többször is pályára lépett magyar csapatok, illetve magyar labdarúgók, ellen, köztük a Tatabányai Bányász egykori 44-szeres válogatott támadója, a jelenleg a szlovák FC Komárno szakmai igazgatójaként tevékenykedő Vincze István is ellenfele volt. Pilut kérdeztük arról, hogy milyen játékosnak, illetve milyen embernek ismerte meg az elhunyt legendát.  

– Szomorú volt hallani az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy lemondott az olasz válogatottnál betöltött pozíciójáról, illetve, hogy a családja is elutazott őt meglátogatni Londonba. Akkor már éreztem, hogy nagy a baj. Bár nem tartozott a leggyorsabb labdarúgók közé, technikás volt, állandó stresszben tartotta a védelmeket, jól indult be az üres területekre és mindenhol ott volt, ahol gólhelyzetet szimatolt. Szinte vibrált a pályán. Személyesen ugyan nem ismertem, de azt elmondhatom, hogy játékosként és edzőként is mindenki szerette, az egyik legszimpatikusabb alakja volt a nemzetközi labdarúgásnak. Megszállottan szerette a futballt, fénykorában a világ egyik legjobb csatárának számított, a képességeivel ma is a legjobbak közé tartozna – emlékezett vissza Pilu Viallira. 

Vincze István 1988 és 1990 között két szezont játszott Olaszországban, a Lecce csapatánál, ezalatt kétszer lépett pályára Vialli Sampdoriája ellen a bjnokságban, amely akkoriban a világ egyik legerősebb csapata volt. 1989-ben a magyar válogatott Tarantóban 4-0-ra kapott ki az olaszoktól, ekkor is mindketten pályán voltak (Vialli gólt is szerzett). A legemlékezetesebb párharcukat azonban talán 1991-ben, a BEK nyolcaddöntőjében vívták. 

– Akkor már a Honvéd játékosa voltam. Az első mérkőzésen óriási meglepetésre 2-1-re legyőztük hazai pályán a Sampdoriát, a visszavágón azonban 3-1-re kikaptunk Genovában (Vialli két gólt szerzett - szerk.), így kiestünk. 1-0-s vezetésüknél rúgtam egy gólt, amit les miatt nem adtak meg, pedig meggyőződésem, hogy szabályos gólt szereztem. Igaz, akkoriban még nem volt VAR... A mérkőzés végén Ádi (Adrian Negrau - a szerk.) fejesét óriási bravúrral védte Pagliuca, ha az  a labda bemegy, idegenben szerzett több góllal mi jutottunk volna tovább. A Sampdoria később döntőig jutott, amit hosszabbítás után 1-0-ra elveszített a Barcelona ellen. Bár később Vialli a Juventusszal megnyerte a Bajnokok Ligáját, az ő neve igazából a Sampdoriával forrt össze, Robert Mancinivel alkotott csatárpárosuk és barátságuk később legendássá vált. Nem is lepődtem meg azon, hogy Mancini szövetségi kapitányként a válogatott szakmai stábjába is meghívta Viallit, együtt lettek Európa-bajnokok 2021-ben – mesélt kettejük egyik legérdekesebb párharcáról Pilu. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában