Helyi sport

2022.08.11. 21:18

Oroszlányi futballisták is segítették a magyar cigányválogatottat

A közelmúltban Ausztria Karintia tartományában rendezték az Europeada 2022-t, az őshonos európai kisebbségek nagypályás labdarúgó-kontinensbajnokságát. A tornán a magyar cigányválogatott is részt vett, keretében több oroszlányi játékossal.

Kun Attila

Forrás: Europead

– Az Európa-bajnokságot legutóbb 2020-ban rendezték volna meg, de akkor a Covid miatt a elmaradt, az idén pótolták – tudtuk meg az oroszlányi Budai Tibortól, aki korábban játékosként volt tagja a válogatottnak, idén pedig már edzőként tevékenykedett volna a csapat mellett, de miután kislánya sajnálatos módon megbetegedett, le kellett mondania a részvételt.

– Néhány évvel ezelőtt a helyi kisebbségi önkormányzat részéről keresett meg Danó Ibolya és Szilágyi Sándor, hogy Oroszlányon és környékén toborozzak játékosokat, akik aztán tagjai lehetnek a magyar cigányválogatottnak. Ekkor kerültem kapcsolatba Mezei Istvánnal, aki hosszú ideje tölti be a szövetségi kapitányi posztot a válogatott élén.  A kapcsolatunk azóta is jó vele, a tornán már edzőként számított volna rám, de kislányom megbetegedése miatt sajnos nem tudtam a csapattal tartani. A célom az, hogy a jövőben a lehető legtöbb oroszlányi és környékbeli futballistát adhassak a válogatott számára – beszélt Tibor a válogatott és az oroszlányi futballisták között létrejött kapcsolatról, valamint a jövőbeni tervekről.

Hideg Richárd (balra) és Budai Tibor (jobbra) a cikk szerzőjével Magyar Cigányválogatott Oroszlány

Hideg Richárd (balra) és Budai Tibor (jobbra) a cikk szerzőjével
Forrás: K. A. / 24 Óra

(

És hogy hogyan alakult az Európa-bajnokság? Erről már az ugyancsak oroszlányi Hideg Richárd, a válogatott játékosa beszélt. 

– Az Eb június 25-től július 3-ig tartott, a magyar válogatott tagjai Székesfehérváron gyülekeztek, majd autóbusszal utaztunk Klagenfurtba. A keretünket 24 játékos alkotta, akik elsősorban Oroszlányról, Budapestről és Salgótarjánból, illetve környékükről érkeztek. Oroszlányról Fekete Tamás, Jónási József, Jónási Rináldó, Molnár Tibor, testvérem, Hideg Zsolt, valamint jómagam utaztunk Ausztriába. Az Eb-n egyébként csak amatőr, NB-s szint alatt futballozó játékosok vehettek részt. Egy mérkőzésre 18 játékost lehetett nevezi, így edzőnk, a Salgótarjánból érkező Sárközi Tamás folyamatosan rotálta a csapatot – tudtuk meg Richárdtól, aki aztán kitért a torna részleteire is.

Így szerepeltek - A magyar cigányválogatott a D-csoportban kapott helyet az Európa-bajnokságon, ahol a bulgáriai pomákok 5-0-s és az olaszországi cimbriaiak 4-0-s legyőzése után 1-1-et játszott a németországi szorbokkal és 7 ponttal, csoportjából a második helyen jutott tovább. A negyeddöntőben a később a második helyen végző szlovén Team Koroska már túl nagy falatnak bizonyult (0-3), majd az 5-8. helyért vívott meccseken sem sikerült pontot szerezni (horvátországi szerbek és olaszországi szlovénok: egyaránt 0-1, szerbiai horvátok: 1-2), így a nyolcadik helyen végzett a csapat. A győzelmet az olaszországi Dél-Tirol válogatottja szerezte meg. A tornán részt vett a magyarországi szlovákok (10. hely), a romániai magyarok (11.), a magyarországi németek (13.) és a szlovákiai magyarok (17.) válogatottja is.

– Az érkezésünk másnapján már játszottunk, a szabadidőnkben edzettünk és várost néztünk. A torna egyébként nagy iramú és színvonalas mérkőzéseket hozott, mi végül a nyolcadik helyet szereztük meg a 20 induló közül. A szállásunk is elsőrangú volt, a legnagyobb élményt azonban az jelentette számunkra, hogy viselhettük a magyar válogatott szerelését, és hogy a mérkőzéseink előtt meghallgathattuk a cigányhimnuszt – nyilatkozta lapunknak Hideg Richárd.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában