Világszínvonalon

2022.08.07. 07:42

Bearanyozta a kajak-kenu vb szombati napját a nyergesi Kiss Blanka és Lucz Anna párosa

A kanadai Dartmouth-ban zajló kajak-kenu világbajnokságon Kiss Blanka és Lucz Anna szerezte meg a magyar csapat első aranyérmét.

Kemma.hu

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség/Facebook

A nyergesújfalui származású Kiss Blanka és Lucz Anna duója aranyérmet szerzett augusztus 6-án, szombaton kajak kettes 200 méteren a Kanadában zajló kajak-kenu világbajnokságon. A tavaly ezüstérmes páros szinte kilőtt a rajtból, és összehangolt, profi munkával a célig megőrizte minimális, de győzelmet hozó előnyét.

A befutó után a mindig mosolygós újpesti versenyzők egy ideig nem tudták, hogy sikerült bearanyozniuk a magyar kajak-kenu sport napját, a stégen viszont már boldogan ölelkeztek össze a sikert ünnepelve.

Kiss Blanka aki már az Újpesti Torna Egylet színeiben versenyz, a nyerges­újfalui Duna-partról indult kajakjával a helyi szakosztály sportolójaként. Kiskora óta nagy volt a mozgásigénye, több éven át lovagolt, az általános iskolában tanítás előtt kézilabdaedzésre járt. Testnevelő tanára, Dányi-Tóth Judit kérdezett rá arra, hogy volna-e kedve kajakedzésre is járni. Blanka pedig igent mondott. Két éven át mindhárom sportágban ügyeskedett. Mindhárom edzője biztatta a folytatásra, de miután kajakozásban jöttek legelőször a nagyon jó eredmények, a szüleivel történt egyeztetés után tette bele minden energiáját a vizes sportágba. A fiatal sportoló egyébként a tatai Eötvös József Gimnáziumban érettségizett és saját bevallása szerint a nyergesi csónakház jó közösségének emléke máig nagyon szép emléke.

Kiss Blanka és Lucz Anna K–2 200-as győzelme a kanadai vb-n igazi bravúrnak mondható. A páros ötszázon, ami olimpiai szám is, nem került be a döntőbe. Ugyancsak ötkarikás futamban, női K–1 500-on Rendessy Eszter hetedik lett. K–1 1000 méteren az olimpiai bajnok Kopasz Bálint lett a világbajnok. Női kenu kettesben Bragato Giada és Nagy Bianka 200 és 500 méteren is bronzérmes lett, Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Gazsó Alida Dóra alkotta magyar női kajak négyes pedig hatodik helyen végzett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában