Sport

2022.08.01. 08:39

A tatabányai Rózsahegyi Bori a váltóval is érmet nyert Besztercebányán

Kitűnően szerepeltek a magyar sportolók Besztercebányán, a XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), ahol a tatabányai atléták is kitettek magukért.

Kun Attila

A magyar női kézilabda-válogatott Európa legjobbja lett a besztercebányai EYOF-on

Fotó: MILAN ILLIK

Multisport Egy arany- és két ezüstérem volt a magyar küldöttség mérlege a csütörtöki versenynapon. Kováts Alex győzött 200 méteres hátúszásban, míg Mészáros Emma rúdugrásban, Kelemen Adél pedig cselgáncsban (63 kg) lett második. Pénteken ismét három érem volt a mieink mérlege. Az atlétikai pályán Dobó Zsombor diszkoszvetésben, Herczeg Attila pedig gerelyhajításban lett második, míg az úszó Kováts Alex 400 méter vegyesen zárt ezüstérmesként. Utóbbi három érmet, egy aranyat és két ezüstöt nyert a viadalon, első lett 200 méter háton és második 200 vegyesen.

 

A szombati záró nap délelőtti programjában újabb két érmet szerzett – atlétikában – a magyar küldöttség. Az Alexovics Dániel, Deák Zalán, Bodrogi Levente, Fodor Péter összeállítású fiú svédváltó (a 100, 200, 300 és 400 méteres futótávolságok láncolása) második, míg a Lalik Petra, Rózsahegyi Bori, Ecseri Angéla, Kriszt Sarolta, Balogh Laura alkotta lány svédváltó a harmadik helyen zárt. 

Rózsahegyi Bori, a Tatabányai SC-Geotech versenyzője a távolugrás megnyerése után így újabb érmet nyert Besztercebányán. A TSC-Geotech másik atlétája, Szabó Benjamin negyedik lett a 2000 méteres akadályfutásban. A lány kézilabdacsapat éremszerzése biztos volt, mivel a döntőben lépett pályára, ahol aztán 14-9-es félidei eredményt követően 30-26-ra legyőzte a korosztályos dán együttest. A lány kosárlabdacsapat pedig bronzot szerzett azzal, hogy a helyosztón 57-46-ra jobbnak bizonyult a belga alakulatnál.

A magyar küldöttség így hat arany-, kilenc ezüst- és kilenc bronzéremmel zárt Besztercebányán, ez holtversenyben a harmadik legjobb szereplés. Ehhez hasonló teljesítménnyel végzett 2007-ben, akkor Belgrádban három arannyal, hét ezüsttel és 14 bronzzal jött össze a 24 érem. A legjobb eredményt 2017-ben, Győrben érte el 41 éremmel (13, 14, 14), míg 2003-ban, Párizsban 30-at (14, 8, 8) gyűjtött.

Az éremtáblázat első helyét Olaszország szerezte meg 21 arany-, 12 ezüst- és 14 bronzéremmel, utána Németország (9, 8, 15), Spanyolország (8, 7, 4), Nagy-Britannia (7, 5, 6) és Magyarország (6, 9, 9) a sorrend. A szerzett érmek számában Olaszország és Németország mögött harmadikak lettünk. A viadalon 39 nemzet fiatal versenyzői végeztek dobogós helyen.

Ami a sportági lebontást illeti, atlétikában 3 arany-, 5 ezüst- és 3 bronzéremmel negyedikek lettünk, de a 11 megszerzett érem négyes holtversenyben (Csehország, Lengyelország és Olaszország mellett) a legtöbb mezőnyben. Dzsúdóban 2 ezüst- és 1 bronzéremmel (holtversenyben Szlovéniával) 12.-ek lettünk, míg úszásban 2-2 arany- és ezüstéremmel, valamint 4 bronzzal az ötödik helyet szereztük meg. Legeredményesebb versenyzőnk 1 arany- és 2 ezüstéremmel az úszó Kováts Alex lett, az ugyancsak atléta Deák Zalán 1-1 ezüsttel és bronzzal zárt, míg a TSC-Geotech versenyzője, Rózsahegyi Bori 1-1 arany-és bronzérmet szerzett. A következő EYOF-ot jövőre rendezik Mariborban (nyári) és Friuli-Venezia Giuliában (téli).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában