Évforduló

2022.08.03. 19:38

70. évfordulóját ünnepli a megyében is fogalom csémi fociklub

Hetven éve alapították meg a Csémi Sport Egyesületet. Ennek alkalmából négycsapatos minitornát rendeztek, de kiállítás is nyílt, majd az egyesület legeredményesebb csapatainak labdarúgóit köszöntötték.

Körtvélyfáy Dina

Hetven éves a klub

Forrás: Facebook/ Csémi SE Szurkolói Csoport

A délelőtti program egy négycsapatos minitorna volt, 30 perces mérkőzésekkel, a Nagyigmándi KSK, az Ácsi Kinizsi SC, a Csémi SE és a Szákszendi SE részvételével. Ez a felsorolás pedig a későbbi helyezéseket is tükrözi.

Délután kezdődött a kiállítás megnyitója, ahol dr. Kancz Csaba, a Komárom-Esztergom Megyei Labdarúgó Szövetség társadalmi elnöke és Dián Erzsébet polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően Szabó Csaba, a sportegyesület elnöke foglalta össze röviden az egyesület történelmét.

– A klub parancsszóra fogant a Rákosi-diktatúrában 1952-ben, 1956 után megszűnt, de a Kádár-korszakban 1968-ban újraalapították, megint felülről vezérelve, egységes alapszabály mintájára, egy még nagyobb szervezet, a Komáromi Állami Gazdaság részeként – idézte fel Szabó Csaba.

Évtizedes versengés után, egyedül maradt talpon a szomszédos MEDOSZ egyesületek között. (Concóháton 1977-ben; Szőkepusztán 1979-ben szűnt meg a labdarúgás). A nyolcvanas évek – 1983-tól a rendszerváltásig – volt az egyesület fénykora, a Komáromi MEDOSZ a kombinát egyetlen támogatott sportkörévé vált. Hét év alatt felépült a sporttelep, (1986-ban volt az átadója) két dobogós helyezést értek el a megyei bajnokságban.

– A rendszerváltás nem csak az egyesület életében, de a mindennapokban is óriási változásokat hozott – hangoztatta az egyesület vezetője. – Csökkenő támogatás, egyre heterogénebb öltöző: hol volt már az a világ, amikor a csapat szinte összes játékosa a kombinátban dolgozott!

Szabó Csaba ezt követően úgy fogalmazott, a kilencvenes évek második felében új névvel, VASÉRT-ként narancssárga-kékben újabb fellángolás kezdődött, aminek a lángjai a kétezres évek közepére hunytak ki. Úgy vélekedett, a 2010-es évek elején került a helyére az egyesület. Az évtized elején nagy menetelés után bajnoki címet szereztek. Az utolsó öt évben három dobogós helyezésük is lett.

– Büszkék lehetünk a klubra, Csém a megyei labdarúgásban fogalom, azonosítási pont – hangsúlyozta Szabó Csaba. – Gyönyörű a sporttelep, jók a körülmények, mérkőzéseink gólgazdagok.

A kiállítás iránt érdeklődők a megnyitó után elmerülhettek az emlékeikben, valamint közösen feleleveníthették az egyesület sikereit.

Bajnokok - Az egyesület bajnokcsapatainak labdarúgóit (1972,1982,2012), illetve az 1987-es megyei bronzérmes csapat játékosait is köszöntötték a nap során. 1972-ben a másodosztályban győzött a Csém, 1982-ben a megyei első osztályba jutottak. 2012-ben a megyei harmadosztályban értek fel a csúcsra, a másodosztályban azonban nem sikerült a bennmaradás. Azóta is a megyei harmadosztályban szerepelnek, tavaly végül az ötödik helyen zártak, de előtte három éven át mindig dobogón állt a csapat. Augusztus 14-én a Csém a Bakonyszombathely KSE ellen kezdi meg a szezont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában