Közösen, erősebben

2022.07.01. 20:39

Győri segítséggel bővülhet az MVM-OSE utánpótlásbázisa

A napokban együttműködési megállapodást írt alá a győri Széchenyi Kosárlabda Akadémia (SZKA) és az Oroszlányi Sportegylet (OSE). A régiós képzést Kláris Zoltán irányítja a jövőben, mégpedig tatai központtal.

Kun Attila

Forrás: beküldött

– A tatai klubbal és a régióval évek óta összedolgozunk, az utóbbi időben azonban szervezési problémák adódtak náluk, mi pedig akadémiaként segítséget nyújtunk, hogy újraszervezzük az ottani utánpótlást. Tatán fiú és lány kosárlabda is van. Lévén, hogy mi női klub vagyunk, fiú vonalon nekünk is segítségre van szükségünk, így kerültünk kapcsolatba az oroszlányiakkal. A nőknél a felfelé áramlás adott az UNI Győrbe, a férfiaknál pedig az A csoportos OSE Lions csapatában teljesedhetnek ki a legtehetségesebb játékosok. Ezzel gyakorlatilag egy nagyobb régiót foglal magába az utánpótlásbázisunk, ami amúgy is elvárás az akadémiáktól. Emellett vonzó lehet az oroszlányi, tatabányai, tatai gyerekek számára is a Széchenyi-egyetem, az általunk kínált életpályamodell számukra is elérhető – mondta Fűzy András, a győri Széchenyi Kosárlabda Akadémia elnöke, hozzátéve, hogy az együttműködésben arról állapodtak meg, hogy nem kérnek egymástól nevelési díjat, illetve a toborzás is könnyebbé válik, hiszen kenguru és gyerek korosztályban még közösen szerepelhetnek fiúk és lányok, így egy iskolából, egy adott osztályból sokkal több gyereket lehet bevonni az ottani képzésbe is, melynek módszertana megegyezik azzal, amit az SZKA-ban is, itt is elvárnak az edzőktől. 
Beck Ferenc, az OSE elnöke is örömének adott hangot a szerződés megkötése után. 
– Nagyon örülünk a lehetőségnek, nálunk a lány felmenő rendszer hiányzott, évek óta küzdünk azzal Oroszlányban, hogy a lányokat is bevonjuk a kosárlabda utánpótlásába. Most erre komoly lehetőségünk lesz, így teljessé válhat az utánpótlás-nevelési portfóliónk. Nagyon fontosnak tartjuk azonban, hogy ne csak szélesítsük a bázist, hanem minőségi képzést is kapjanak a gyerekek, és mindenkinek megtaláljuk a megfelelő versenyzési lehetőséget. Ebben pedig nagy segítségünkre lesz a győri akadémia – fogalmazott Beck Ferenc. 
Egy ilyen régiós képzés irányítása komoly feladat, ezt a munkát Kláris Zoltán fogja majd össze Tatán. A szakember Szombathelyen már felépített egy utánpótlásbázist, most újra megteheti ezt. 
– Az alapok már megvannak, hiszen annak idején Oroszlányban gyakorlatilag öt gyerekünk volt, meg egy NB II-es férficsapatunk. Mára a fiúcsapat az élvonalban szerepel, az utánpótlásban kétszázötven gyereket edzünk nap mint nap, és még ötven amatőr játékos is pattogtat nálunk. Ez bővülhet a jövőben azzal, hogy a lány utánpótlás terén is tudunk erősíteni. Pozitívan állok az új projekt elé, mely hiszem, hogy működőképes lesz. Igazán hitelessé akkor válik a rendszer, ha a nálunk kosárlabdázó gyerekek megvalósíthatják álmaikat – mondta el Kláris Zoltán szakmai vezető. 
 

Kláris Zoltán (balról), Fűzy András és Beck Ferenc közösen építik az oroszlányi és győri kosárlabda jövőjét
 

„Házon belül” váltottak

A régiós képzés irányítását átvevő Kláris Zoltán korábban az MVM-OSE utánpótlás vezetőedzőjeként tevékenykedett, emellett az egyesület NB II-es felnőttcsapatát is irányította. Pótlását klubon belül oldja meg az oroszlányi egyesület, Kláris Zoltán utódja ugyanis az MVM-OSE-nál eddig utánpótlásedzőként tevékenykedő Gurszky Gergő lesz. Az MVM-OSE nyári táborában egyébként a napokban a korábbi válogatott Lóránt Péter volt a gyerekek vendége. Miközben az utánpótlásfronton változások történtek Oroszlányon, addig a felnőttcsapat kerete is alakul a következő szezonra. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, távozott a Lionstól Garamvölgyi Ákos, Molnár Márton, Tóth Bence és a szlovák Mario Ihring, azóta azonban szerződést hosszabbított a klubbal Alekszej Carev, Dorogi Gergő, Ruják András és Szabadfi Márk. 
 

A lányokkal válhat teljessé a portfólió

Címkék#kosárlabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában