Kerékpáros körverseny

2022.05.06. 18:27

Átsuhant a Giro Esztergomon, Nagysápon óriásmaci is fogadta a mezőnyt (fotók)

Komárom-Esztergom megye is kitett magáért a Giro D'Italia kerékpáros körversenyen. Számos településen rengetegen fogadták a versenyzőket, köztük három magyart.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Lassú rajttal indult el pénteken a Hősök teréről a 105. Giro d'Italia mezőnye, ezzel megkezdődött az első, Magyarországot érintő háromhetes országúti kerékpáros körverseny. A világ második kerékpárversenye ezúttal Esztergomon is áthaladt. A 176 fős, világszínvonalú mezőnyben ott volt a három magyar sportoló, Valter Attila, Peák Barnabás és Fetter Erik is.  

Giro d'Italia
A mezőny a kerektemplomból nézve így érkezett be Esztergomba
Forrás: Korompai Gábor / Beküldött

A viadal nyitóetapjának keretében a 22 csapat 176 bringása 195 kilométert tekert, a 900 méternyi szintkülönbséget tartalmazó szakasz során gyorsasági részhajrá Székesfehérváron és Esztergomban volt, a visegrádi befutóra a negyedik kategóriás emelkedőn került sor, aminek végén a belga Matthieu van der Poel (AFC)  bizonyult a leggyorsabbnak és ezzel megnyerte az első szakaszt, így övé a rózsaszín trikó. Valter Attila a legjobbakkal együtt, a győztestől négy másodperccel elmaradva ért célba, a 29. helyen. Valter korábban így nyilatkozott egyébként: 

Nem számít, hogy hol, hanem az számít, hogy Magyarországon megyünk.

Szintkülönbség tekintetében a kerékpáros világverseny történetében nem ez a 195 kilométeres Budapest és Visegrád közötti szakasza volt az eddigi legnehezebb. Esztergomnál a második gyorsasági részhajrában a Várhegynél lévő út mégis emlékezetes lett a versenyzők számára. Ennek oka egyrészt a Várhegyet lekísérő útszakasz meredek vonala adta, másrészt a hátteret adó királyi vár és a bazilika lenyűgöző látványa.

Esztergomot elhagyva versenyzőkre a zömében sík szakasz után jött az igazi megpróbáltatás, az etap célját jelentő visegrádi szerpentin, ahol a kiugró szintmagasság és az egymást követő „hajtűkanyarok” komoly, megterhelő feladatot jelentettek. Fetter Erik Esztergom után egy csoportos bukásban sajnos érintett volt, így ő már nem tarthatott a főmezőnnyel az utolsó kilométereken. 

Az Esztergom környéki települések is lelkesen készültek a versenyre, Tokodon is különleges transzparens készült például, amellyel Valter Attilának üzentek, csakúgy, mint a királyvárosi Babits-iskola. 

Ahogy az NSO írja, a szakasz középső részén a mezőny áthaladt Martonvásáron, Székesfehérváron, Csákváron, Felcsúton, Bicskén is, a magyar szurkolók pedig alaposan kitettek magukért: több százan, néhol több ezren szurkoltak a legnagyobb sztároknak, valamint a három magyarnak, Valter Attilának, Fetter Eriknek és Peák Barbabásnak. A mezőny Csákvárnál ért el a szakasz feléig, a két szökevény előnye pedig ekkor már 3 perc alá csökkent, hatvan kilométerrel a vége előtt, Gyermelynél pedig már kevesebb mint két percet vertek az üldöző mezőnyre. Nagyobb leszakadás, esés, tömegjelenet, bukás nem tarkította a szakaszt, így kényelmesen fordulhattak rá a versenyzők az Esztergomon át vezető hajrára.

Már csak 13 kilométer volt hátra, amikor elfogyott az eleje óta szökésben lévő Mattia Bais és Filippo Tagliani előnye, a mezőny pedig egybeolvadt, s jöhetett a véghajrá. Ezt követően jött az első látványos bukás, bő 6 kilométerrel a vége előtt, amiben benne volt az egyik magyar kerékpáros, Fetter Erik. Tudta ugyan folytatni, de több mint kétperces hátránnyal ért célba.

Maga a Giro is lelkesen mutatta meg közösségi oldalain, hogy milyen különleges fogadtatásban volt része egyébként a versenyzőknek, az egyik fotójukon pedig a nagysápi óriásmaci is látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában