Csollány Szilveszter

2022.02.01. 19:59

Szerény fiatalember a tatai korláton és gyűrűn - edzőtábori fotók Szilas fénykorából

A közelmúltban elhunyt, ikonikus tornász Csollány Szilveszterre és a sporttársai Horváthy Lóránt, a Tatai Edzőtábor egykori vezetője emlékezett vissza.

Kun Attila

2000. augusztus 29.: Csollány Szilveszter edzés közben a tatai edzőtáborban

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A közelmúltban koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Csollány Szilveszter halála az egész országot és tornászvilágot megdöbbentette. A 2000-es sydney-i olimpián gyűrűn aranyérmet nyerő (mellesleg ugyanezen a szeren világ- és Európa-bajnoki címet is szerző) kiválóság pályafutása Komárom-Esztergom megyénkhez is kapcsolódik, hiszen többször – többek között az olimpiai bajnoki cím megszerzése előtt is – gyakorolt a Tatai Edzőtáborban. A tábor akkor vezetőjét, Horváthy Lórántot kérdeztük arról, hogy milyen emlékei vannak „Szilasról” és a tornászokról. 

– Mivel az edzőtábor vezetőjeként én elsősorban a sportvezetőkkel tartottam a kapcsolatot, a sportolókhoz, így Szilveszterhez is kevésbé kerültem közel. Ettől függetlenül egy szerény, pozitív személyiségű fiatalembert ismertem meg a személyében. 

Az ő pályafutása is bizonyítja, hogy kitartó munkával mennyi mindent el lehet érni. Nagyon kevesen tudták és produkálták gyűrűn azt, amit ő. 

A sydney-i aranyérem megszerzése, a győztes pontszám megjelenése előtti várakozás izgalmai felejthetetlenek, és nem csak számomra. Az olimpiai bajnoki cím megszerzése előtt nálunk is edzőtáborozott, örülök, hogy a Tatai Edzőtábor is hozzátett ehhez a nagyszerű sikerhez. Összességében elmondhatom, hogy Szilveszter igazi példakép lehet mindenki számára. Azt azonban szomorúan hallottam, hogy a versenysport befejezése után nehezen találta meg a helyét a civil életben. Ami a halálát illeti, a helyzet tanulsága, hogy egyedül nem tudunk védekezni a világjárvány ellen – osztotta meg gondolatait velünk Horváthy Lóránt. 

A sportvezető beszélt a tornászokhoz fűződő viszonyáról is. – Jó szívvel emlékszem vissza rájuk, szerettek Tatára jönni, és jöttek is gyakran, hiszen egy, a számukra állandóan berendezett, megfelelő bázis állt a rendelkezésükre. Többször is végignéztem az edzéseiket a tábor tornacsarnokában, és elképedve figyeltem azt a döbbenetes munkát, amit elvégeznek. Élőben, közvetlen közelről, a pálya mellett állva látni azt a küzdelmet, dinamikát, egészen más, mint a televízión keresztül, ahol sok minden olyan egyszerűnek tűnik – osztotta meg velünk véleményét Horváthy Lóránt.

A kertvárosi körzet önkormányzati képviselője arról is beszélt, hogy ezt a dinamikát, a tévé elől egyszerűnek tűnő, de mégis nehéz, küzdelmes teljesítményeket személyesen megtapasztalta a lovassportban, vagy éppen a teniszben, ahol vonalbíróként tevékenykedett a hazai Davis Kupa-mérkőzéseken. 

− Bár sok legendás történet kering a sportolók és az edzők között az edzőtáborban, vagy éppen a táborozás ideje alatt az edzőtábor falain kívül történtekről, a tornászokra a „csibészség” nem volt jellemző. Ez persze nem azt jelenti, hogy a többi sportoló ne dolgozott volna ugyanolyan keményen, de a tornászokról nem lehetett olyan sztorikat hallani, mint a többiekről. Azt azonban nem felejtem, amikor egy TF-es kutatás alapján összeállítottak egy speciális étrendet a tornászoknak. Sokat panaszkodtak a lányok a menüre, sajnáltam is szegényeket... 

Horváthy Lóránt
Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Az elhunyt világklasszist január 24-én, 51 esztendős korában  elhunyt olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter búcsúztatója február 9-én, 11 órakor a budapesti Farkasréti temetőben lesz. Az olimpiai bajnok tornásztól családja és barátai mellett a teljes sporttársadalom búcsúzik. A szomorú esemény nyilvános, valamennyi gyászoló egy szál virággal róhatja le kegyeletét.
Csollány Szilvesztert a Magyar Torna Szövetség saját halottjának tekinti, mint ahogy az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága, a Magyar Olimpiai Bizottság és Gyomaendrőd Önkormányzata is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában